3i legt hand op noodgeneratoren Euro-Diesel

Euro-Diesel zorgt ervoor dat gevoelige plaatsen - hier een datacenter - zonder onderbreking van stroom worden voorzien. ©BELGAIMAGE

De private-equitygroep 3i wordt de nieuwe eigenaar van de producent van noodgeneratoren Euro-Diesel. Dat vernam De Tijd. Euro-Diesel was de laatste participatie van het Buy-Out Fund.

Euro-Diesel is een producent van noodgeneratoren die stroompannes opvangen. Die generatoren worden gebruikt door IT-bedrijven, banken, luchthavens, ziekenhuizen en andere ondernemingen waar gevoelige productiesystemen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de steeds belangrijker wordende data centers waar internetgroepen hun servers onderbrengen. Als de stroombevoorrading op dergelijke plekken uitvalt, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

Anderhalf jaar geleden ging het Vlaamse investeringsfonds Buy-Out Fund met de hulp van KBC Securities op zoek naar een koper voor het bedrijf. Buy-Out Fund stapte begin 2003 voor minder dan 8 miljoen euro aan boord bij Euro-Diesel, dat tot dan toe een onderdeel was van het technologiebedrijf Seghers Better Technology (SBT). Het Luikse bedrijf werd uit SBT gelicht toen die groep failliet ging. Buy-Out Fund kreeg indertijd een belang van ongeveer 85 procent in handen. Het management bezat de resterende aandelen.

Na een lange radiostilte neemt 3i het bedrijf nu over. De totale overnameprijs is niet bekend, maar de private-equitygroep legt alvast 67,8 miljoen euro eigen middelen op tafel. 3i neemt Euro-Diesel volledig over, maar het management herinvesteert in de Luikse groep en krijgt zo een minderheidsbelang in handen. Hoe de nieuwe verhoudingen tussen de aandeelhouders er precies uitzien, is niet bekend. Bij de betrokkenen was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Groei

Volgens de jongste geconsolideerde jaarrekening zette Euro-Diesel in het boekjaar 2013-14 fors betere resultaten dan het jaar ervoor. De omzet kwam uit op 76,3 miljoen (+12%). Dankzij fors lagere kosten verdubbelde de bedrijfswinst bijna tot 11 miljoen. De beveiliging van de stroombevoorrading van data centers was een belangrijke factor in de groei.

Met Buy-Out Fund als eigenaar vaarde Euro-Diesel al een internationale koers. 3i zal die internationalisering verder zetten, onder meer via de uitbreiding van het verkopersnetwerk.

Euro-Diesel wordt de enige Belgische onderneming in de portefeuille van 3i. De private-equitygroep was evenwel al actief in ons land, onder meer als aandeelhouder van Electrawinds (vóór de val van het groenestroombedrijf), van het afhandelingsbedrijf Aviapartner, van de logistieke groep ABX en het chemiebedrijf Azelis. 3i heeft ook enkele Nederlandse bedrijven in portefeuille die prominent in België aanwezig zijn, zoals de lagekostenfitnessketen Basic-Fit en de Nederlandse discountketen Action.

Euro-Diesel was de laatste participatie van het Buy-Out Fund, dat al jaren in desinvesteringsfase zit. Het durffonds werd in 1999 opgericht en kreeg een kapitaal van bijna 39 miljoen euro mee. Gimv bracht een derde van het kapitaal aan. Ook verzekeraar Mercator (nu Baloise) en een reeks ondernemers stapten in het kapitaal (zie hieronder). Buy-Out Fund investeerde in de fitnessketen Fyzix, de fruitverwerker Mondi Foods, Omnistor (accessoires voor kampeerauto's en caravans), maar ook in Pizza Hut België.

Aangezien het Buy-Out Fund in vereffening is, vloeien alle opbrengsten uit de verkoop van participaties naar zijn aandeelhouders.

Naast de verzekeraar Baloise - Gimv stapte enkele jaren geleden uit - gaat het om een clubje bekende ondernemers zoals Michel Delbaere (Crop’s), Philippe Vlerick (UCO, KBC), Pierre Macharis (VPK) en Jan Callewaert (Option).

De families Vanbiervliet en Van Hool zitten ook in het kapitaal, evenals Herman de Neef (Union Betco). Allen hebben ze hun oorspronkelijke inleg ruim terugverdiend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud