Belfius mee aan boord van chemiefonds Capricorn

Jos Peeters, de bezieler van Capricorn. ©Dries Luyten

Het fonds uit de Leuvense Capricorn-stal haalt meer dan 30 miljoen euro vers geld op en klokt af op een kapitaal van 86,5 miljoen.

De durfkapitalist Capricorn omvat verschillende fondsen. Die focussen onder meer op duurzame technologieën (cleantech), medische technologie (healthtech), ICT en duurzame chemie (sustainable chemistry).

Dat laatste fonds, voluit het Capricorn Sustainable Chemistry Fund (CSCF), haalde eind 2016 50 miljoen euro op en heeft onlangs meer dan 30 miljoen bijkomende middelen ingezameld. Die komen hoofdzakelijk van de verzekeringstak van Belfius, de Nederlandse verzekeraar ASR, een niet-nader genoemde Belgische familie en de Japanse speciaalchemiegroep Toyobo.

Zij komen in het kapitaal van het fonds naast investeerders zoals de beursgenoteerde privak Quest for Growth  (die haar verbintenis met 5 miljoen verhoogde tot 20 miljoen euro) , de Thaise cementgroep Siam, de Belgische publieke investeringsmaatschappijen FPIM (federale regering), PMV (Vlaamse overheid) en SRIW (Waals Gewest), en een reeks ondernemers.

Het fonds wordt nu definitief afgesloten met een kapitaal van 86,5 miljoen euro. Dat is minder dan de vork van 100 à 150 miljoen euro waarop het fonds aanvankelijk mikte.

Varkenspest

Het Capricorn Sustainable Chemistry Fund heeft vier bedrijven in portefeuille, waaronder de Leuvense biotechstart-up Virovet. Virovet ontwikkelt virusremmers en vaccins tegen onder andere varkenspest en mond- en klauwzeer. Het Capricorn-fonds investeerde eind 2017 1,5 miljoen euro in het biotechbedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect