Belgen spijzen Israëlische hightech

Een van de investeringen van Sweetwood is de ontwikkelaar van apps voor video- en beeldverwerking Lightricks. ©Lightricks

De Israëlische durfinvesteerder Sweetwood Ventures haalt opnieuw geld op om te investeren in Israelische start-ups. Een derde is afkomstig van Belgische investeerders.

Sweetwood Ventures haalde 50 miljoen dollar - 41 miljoen euro - op voor de oprichting van een tweede investeringsfonds. Het eerste fonds waarvoor 70 miljoen dollar werd opgehaald, was bedoeld voor investeringen in de best presterende Israëlische durfkapitaalfondsen en voor co-investeringen met die fondsen in Israëlische hightechbedrijven. De helft kwam van vermogende Belgische families, onder wie de familie Périer-D'Ieteren.

Het tweede fonds, waarvoor de durfinvesteerder tegen het einde van het derde trimester 120 miljoen dollar bij elkaar wil krijgen, beoogt gelijkaardige investeringen en mikt op start-ups met veelbelovende technologieën zoals fraudedetectie, cyberbeveiliging en encryptie- of versleutelingssoftware.

65
Sweetwood investeerde de afgelopen drie jaar in 65 bedrijven, waarvan vier het statuut van eenhoorn hebben bereikt.

Ook in dat fonds is de familie Périer-D'Ieteren van de partij. Andere Belgische investeerders zijn de medeoprichter van de onlineapotheek NewPharma Michael Vandenhooft, de familie Macharis van de verpakkingsgroep VPK Packaging en de Brusselse textielfamilie Kandiyoti van Chemitex. De 'Belgen' zouden volgens Manuel Sussholz van Sweetwood Ventures een derde van het kapitaal voor het tweede fonds hebben verzameld.

Sweetwood heeft een mooi trackrecord. Het investeerde de afgelopen drie jaar in 65 bedrijven. Vier start-ups hebben ondertussen het statuut van eenhoorn bereikt en worden gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar. Het gaat om het fintechbedrijf Pagaya, de specialist in mobiele apps voor video- en beeldbewerking Lightricks, vooral bekend om zijn selfiebewerkingsapp Facetune, het cyberbeveilingsbedrijf Axonius en het transcriptie- en ondertitelingsbedrijf VerbIT.

Israël is een broedplaats voor durfkapitaal en technologische innovatie en heeft met Silicon Wadi zijn eigen Silicon Valley. Het land telt meer dan 5.000 start-ups en zo'n 150 lokale durfkapitaalfondsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud