Belgen stappen in LVMH-fonds

Integra investeerde al in L Catterton Europe IV, een fonds gelinkt aan de luxereus LVMH van Bernard Arnault. ©EPA

Het nieuwe Belgische investeringsfonds Integra stapt in L Catterton Europe IV, een fonds dat gelinkt is aan de luxereus LVMH. Tegelijk investeert het in de zelfbouwpakkettenverdeler Sack.

Integra werd enkele maanden geleden boven de doopvont gehouden door Johan Heirbrandt en Bernard Hendrikx, twee voormalige managers van het durffonds Creafund, en Ralf De Clercq, die van de bank BNP Paribas komt. Het fonds focust op drie pijlers: investeringen in lokale kmo’s, participaties in internationale investeringsfondsen en co-investeringen met die fondsen.

Integra haalde 21,5 miljoen euro op bij een reeks niet nader genoemde ondernemers en families en hoopt tegen de zomer 50 tot 60 miljoen binnen te halen. De oprichters - die zelf 2 miljoen euro in het fonds stoppen - mikken op een uiteindelijke fondsgrootte van 100 miljoen.

'We zoeken naar kmo’s met een brutobedrijfswinst (ebitda) van 1 tot 5 miljoen euro die in een straal van 100 kilometer rond Brussel liggen en doen een investering van 1 tot 15 miljoen euro per dossier', zegt Heirbrandt.

Geen connectie

De investeringen in fondsen - een materie waarin De Clercq zich specialiseerde bij BNP Paribas - zullen ongeveer 5 miljoen per dossier bedragen. 'Heel veel internationale fondsen hebben geen connecties met België of Belgische ondernemers. Wij bieden dat aan. We investeren niet in Belgische fondsen. Daar kunnen onze investeerders rechtstreeks in stappen', luidt het.

Integra heeft al twee investeringen achter de rug. Het stapte in L Catterton Europe IV, een fonds van 625 miljoen euro dat zijn oorsprong vindt bij de luxegroep LVMH en de Amerikaanse investeerder Catterton. Het fonds stopt geld in Europese middelgrote groeibedrijven die actief zijn in de consumentensector en heeft al vijf participaties.

De eerste kmo-investering is ook al een feit. Integra ging een strategisch partnerschap aan met het echtpaar Sack om de groei van het familiale bedrijf te ondersteunen. Sack Zelfbouw, goed voor een omzet van 16 miljoen euro, is gespecialiseerd in de distributie van zelfbouwpakketten voor verwarming, sanitair, ventilatie en badkamers. Het bedrijf, dat binnenkort zijn derde showroom opent, biedt ook ondersteuning en advies aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud