Advertentie
Advertentie

Belgische zakendynastieën investeren fors in privéscholen

Harold Boël, de CEO van Sofina. ©Thomas De Boever

Sofina, de holding van de familie Boël, neemt een participatie van 20 procent in de privéscholengroep Cognita. Ook de familie Frère komt onrechtstreeks in het kapitaal.

Jacobs Holding, het investeringsvehikel van de Zwitserse miljardairsfamilie Jacobs dat geleid wordt door de Belg Patrick De Maeseneire, is sinds vorig jaar eigenaar van Cognita. Het kocht de privéscholengroep toen voor 2 miljard pond (2,3 miljard euro, schulden inbegrepen) van Bregal Investments, het investeringsvehikel van de Nederlandse C&A-familie Brenninkmeijer, en van het Amerikaanse investeringsfonds KKR.

De portefeuille van Jacobs Holding

Cognita (meerderheid): privéscholengroep, omzet van 400 miljoen pond (457 miljoen euro) in 2018.

Colosseum Dental (meerderheid): tandartsenketen, omzet van 420 miljoen euro in 2018.

Barry Callebaut (50,1%): chocoladegroep, omzet van 6,9 miljard Zwitserse frank (6 miljard euro) in 2017/18.

 

 

Jacobs voert nu een kapitaalverhoging door en haalt zowel Sofina als het investeringsfonds BDT Capital Partners aan boord. Sofina  is het beursgenoteerde vehikel van de familie Boël. BDT Capital Partners beheert het vermogen van gefortuneerde investeerders, waaronder Sienna Capital, de investeringsarm van de families Frère en Desmarais (GBL).

20 procent

De twee nieuwe investeerders krijgen allebei 20 procent van Cognita in handen, vernam De Tijd. Zowel BDT Capital - geleid door Byron Trott, een ex-dealmaker van Goldman Sachs - als Sofina investeren 270 miljoen pond (309 miljoen euro) in de privéscholengroep. Jacobs Holding behoudt de meerderheid.

Het zou voor Sofina een van de grootste - of zelfs de allergrootste - investeringen ooit zijn. De portefeuille van de Boël-holding had eind vorig jaar een omvang van 6,56 miljard euro.

Buffett's favoriet

Trott en zijn fonds BDT zijn bij het grote publiek misschien onbekend, maar hij is een van de bekendste dealmakers ter wereld. Hij wordt onder meer gezien als de 'favoriete bankier' van superbelegger Warren Buffett en tal van andere miljardairs. Hij adviseerde onder meer de familie Reimann - bij Jacobs Douwe Egerts de bondgenoot van Alexandre Van Damme - bij miljardendeals.

Trott richtte BDT in 2009 op en beheert er intussen meer dan 12 miljard dollar aan activa mee. De meeste aandeelhouders van het discrete fonds - dat zelfs geen publieke website heeft - zijn vermogende families, zoals de familie Agnelli (Fiat) en de families Frère en Desmarais. Die pompten via Sienna Capital enkele jaren geleden 113 miljoen euro in het fonds. 

BDT haalde tal van Goldman Sachs-bankiers binnen. 'Om bij BDT te werken moet je een zwarte gordel hebben in zakenbankieren en investeren. En bovendien deeltijds psycholoog zijn voor de contacten met de familiale aandeelhouders van het fonds', zei hij ooit.

Zeventig scholen

Cognita is een groep van privéscholen die internationaal actief is, met 72 scholen in portefeuille. Het is onder meer eigenaar van de Southbank International School in Londen, de British School of Barcelona, de Stamford American International School in Singapore en de International School in Ho Chi Minh (Vietnam). Meer dan 43.000 leerlingen lopen er school. De helft van de Cognita-scholen ligt in Latijns-Amerika en Azië, de rest in het VK (40 scholen) en Spanje (7).

Privéonderwijs is een groeiende, maar nog steeds gefragmenteerde markt. Cognita wil er een consoliderende rol in spelen. Volgens het studiebureau ISC Research waren er in het jaar 2000 2.584 internationale privéscholen waar het Engels gebruikt wordt als voertaal. Midden was dat aantal bijna verviervoudigd tot 9.550.

Onderwijs

Cognita is niet de eerste investering van Sofina in de onderwijssector. De holding stapte ruim twee jaar geleden in de Indiase leerapp Byju’s en heeft 10 procent van de aandelen in handen. Met de leerapp kunnen leerlingen en studenten via een mengeling van video’s, interactieve simulaties en andere inhoud oefeningen maken en zich voorbereiden op toelatingsexamens. Verlinvest, het investeringsvehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch, zit ook in het kapitaal van Byju's.

De waardering van het bedrijf ging onlangs door het dak. Ze liep eind vorig jaar op tot 3,6 miljard dollar, tegenover 1 miljard begin 2018. De Belgische families Boël en de Spoelberch hebben met andere woorden een goudklomp in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud