Advertentie

Down2Earth stapt in Antwerps Contraload

Controload bezit 650.000 plastieken paletten en bakken. ©doc

Down2Earth stapt in Contra-load, een bedrijf gespecialiseerd in het verhuren en beheren van plastieken ladingdragers. Het is de derde investering van het jonge durfkapitaalfonds.

De term ladingdragers omvat palletten en bakken (‘bulk carriers’) die gebruikt worden voor het vervoeren van goederen. Wie palletten zegt, denkt onmiddellijk aan houten planken waarop goederen worden vervoerd. Maar bedrijven gebruiken steeds meer plastieken paletten, die hygiënischer zijn en die men - mits verwerking - vrijwel eindeloos kan hergebruiken.

Contraload is een van de grotere Europese spelers in het ‘poolen’ van dergelijke plastieken palletten en bakken. Het verhuurt ze, maar laat ze ook door transporteurs ophalen, laat ze reinigen, herstellen en recycleren. Het bedrijf uit Niel bezit er meer dan 650.000.

Sylvain Naets en Jesse Sels, de twee gedelegeerd bestuurders van Contraload richtten het bedrijf tien jaar geleden op met de hulp van een business angel. Twee jaar later kwam Kloosterboer in het kapitaal als meerderheidsaandeelhouder. Met de Nederlandse logistieke groep aan boord werd Contraload Europees actief. Het heeft ondertussen vestigingen in Nederland, Frankrijk en het VK.

Om verder te groeien, ging Contraload eind vorig jaar op zoek naar een nieuwe partner. Het kwam uit bij Down2Earth. Het durffonds legt in het kader van de deal 5 à 10 miljoen euro op tafel. Het koopt daarmee Kloosterboer uit en krijgt net geen 50 procent van de aandelen in handen. Sels en Naets, tot nu toe minderheidsaandeelhouder, bezitten de rest van de aandelen, een kleine meerderheid.

Voeding

Bij de klanten van Contraload zitten onder meer reuzen uit de consumentengoederensector als Unilever, Procter & Gamble en Nestlé. ‘Bijna 90 procent van de omzet komt van voedingsbedrijven. De grondstoffen die ze gebruiken (vetten, zetmelen, kruiden) worden in onze dragers vervoerd van bij hun leveranciers tot aan hun fabrieken’, legt Naets uit. ‘Duurzaamheid is een belangrijk argument in ons aanbod naar de klanten. Dankzij onze diensten kunnen ze hun CO2-voetafdruk verlagen.’ Contraload mikt dit jaar op een omzet van bijna 20 miljoen euro en een operationele kasstroom (ebitda) van meer dan 6 miljoen.

Met Down2Earth aan boord wil het nieuwe stappen zetten in het doordrijven van de internationalisering, het aanbieden van nieuwe diensten en het aanboren van nieuwe sectoren. Voor de komende jaren mikt Contraload op een jaarlijkse inkomstengroei van meer dan 20 procent. De jongste tijd groeide de omzet jaarlijks gemiddeld met 15 procent.

Derde en grootste

Contraload is de derde en grootste investering van Down2Earth sinds de oprichting van het fonds een jaar geleden. De eerste transactie betrof Conteyor, een bedrijf gespecialiseerd in herbruikbare textielverpakkingen, voornamelijk voor de autosector (spiegels, spoilers, enzovoort). Enkele maanden nadien volgde een investering in Hertecant Flanges, een producent van roestvrij stalen flenzen voor de petrochemie en de energiesector.

Het fonds rond Alain Keppens (ex-Gimv) en Ivo Maréchal (ex-CEO Essers) haalde in totaal 66 miljoen euro op. Bij de investeerders zitten onder meer Conny Vandendriessche (Accent Interim), Dries Van Canneyt (ex-Unilin) en Jos Peeters (Capricorn). De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en Bank Degroof legden eveneens vers geld op tafel.

Down2Earth mikt op investeringen in Belgische kmo’s met een (internationaal) groeipotentieel en met een operationele kasstroom (ebitda) van 1 à 10 miljoen euro. Het rekent dat het gemiddeld 3 à 8 miljoen euro eigen middelen per dossier investeert. Van biotech en farma blijft het fonds liever af, maar de andere sectoren komen wel in aanmerking, zowel voor minderheids- als meerderheidsbelangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud