Down2Earth verwent aandeelhouders

Ivo Marechal (links) en Alain Keppens lanceerden Down2Earth vijf jaar geleden. ©Dries Luyten

Het durffonds rond Ivo Marechal (ex-CEO Essers) en Alain Keppens (ex-Gimv) keert meer dan 40 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders.

Down2Earth werd in 2013 gelanceerd door een team rond Alain Keppens en Ivo Marechal. Het doel: investeren in mature kmo's met groeipotentieel. Down2Earth haalde daarvoor 66 miljoen op.

Na drie heel rendabele exits (Conteyor, Vio Interim en, gedeeltelijk, Contraload) keert het fonds meer dan 40 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders, waarvan bijna 37 miljoen via een interimdividend en ruim 3,4 miljoen via een kapitaalvermindering. Daarbovenop worden de aandeelhouders ten belope van bijna 10 miljoen euro vrijgesteld van de stortingen die ze nog moesten doen (wie belegt in een durffonds legt niet meteen het ganse intekenbedrag op tafel, maar investeert in schijven, nvdr).

Ondernemers

Naar wie stroomt het uitgekeerde geld? De grootste aandeelhouders van het eerste fonds zijn de Limburgse investeringsmaatschappij (LRM), Bank Degroof en VDK Spaarbank. Maar er zitten ook een vijftigtal ondernemers(families) in het kapitaal, zoals Conny Vandendriessche (uitzendgroep Accent), Caroline Maesen (Actief Interim), een tak van de familie Boone (Lotus Bakeries), de familie Claes (JBC) en Dries Van Canneyt (ex-Unilin). Pittig detail: de kloosterorde Broeders van Liefde is eveneens aandeelhouder van Down2Earth.

Het is niet de eerste keer dat Down2Earth zijn investeerders verwent. Begin dit jaar voerde het al een kapitaalvermindering van 35 miljoen door, waarvan 22 miljoen in geld werd uitgekeerd. De investeerders werden ten belope van 13 miljoen euro vrijgesteld van de stortingen die ze nog moesten doen. In 2016 keerde Down2Eaerth zijn aandeelhouders al eens 12,6 miljoen euro uit.

Tweede fonds

Keppens en Marechal gingen intussen al de boer op voor een tweede fonds, waarmee ze 100 miljoen euro willen ophalen. Ze deden al twee investeringen met dat fonds: een minderheidsbelang in de logistieke specialist Move Intermodal en de helft van de aandelen van de Limburgse machinebouwer Metes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content