Durffondsen azen op uw interimjob

Alain Keppens (links) en Ivo Maréchal lagen mee aan de basis van het investeringsfonds Down2Earth. ©Dries Luyten

De Vlaamse uitzendgroepen trekken de jongste jaren tal van durffondsen aan. Vio is de laatste in de rij: het investeringsfonds Down2Earth koopt de helft van de uitzendgroep en trekt mee naar het buitenland.

Gimv en Naxicap investeerden in Accent, Gilde Equity Management nam Actief Interim over van KBC Private Equity en Indufin, Saffelberg stapte enkele jaren geleden in Vio en Buysse & Partners ondersteunt Vivaldis Interim. De jongste jaren viel het op: tal van middelgrote uitzendbedrijven haalden een financiële partij aan boord om hun groeiplannen aan te zwengelen.

Vanwaar die aantrekkingskracht? 'Interim is een fundamentele groeisector', stelt Alain Keppens, in een vorig leven aan de slag bij Gimv rond het Accent-dossier. 'De sector geniet van de trend naar flexibilisering van de arbeid en wordt steeds minder gezien als een tijdelijke oplossing, maar wel als een volwaardig recruteringskanaal.'

De interimsector is ook weinig kapitaalsintensief en genereert veel cashflow. 'De keerzijde van de medaille is dat het niet makkelijk is om je in de sector te differentiëren', zegt Keppens. 'Als investeerder moet je de spelers vinden die eruit springen.'

Twintig kantoren

Voor Keppens en Down2Earth, het fonds waarvan hij mee aan de basis lag, is Vio zo’n speler. In zes jaar tijd heeft het uitzendbedrijf een netwerk van twintig kantoren uitgebouwd  - waarvan vier bij klanten zelf, zoals Katoen Natie en Univeg.  Het heeft dit jaar uitzicht op een omzet van meer dan 50 miljoen euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 4 à 4,5 miljoen euro. 'De grote jongens in de sector halen een rendabiliteit van ongeveer 3 à 4 procent. Bij Vio is dat het dubbele. Dat zijn indrukwekkende cijfers', vindt Keppens. De klantentevredenheid en het heel geringe personeelsverloop zijn volgens hem andere troeven van Vio.

Down2Earth koopt 50 procent van de uitzendgroep, volgens onze informatie voor een stevige prijs. Het management en de oprichters Marianne Kindt en Steven Holvoet zullen de rest van de aandelen in handen hebben. Vóór de instap van Down2Earth bezaten Saffelberg en investeerder van het eerste uur Jean-Charles Wibo samen 60 procent.

Nederland

Vio wil met Down2Earth een nieuwe fase in zijn ontwikkeling aanvatten, te beginnen met Nederland. 'We willen verder groeien in België en ook actief worden in het buitenland, met Nederland als eerste doelwit', zegt co-CEO Steven Holvoet. 'Om die nieuwe stap te zetten heb je de steun van de juiste investeerders nodig, vandaar dat we op zoek gingen naar een nieuwe partner.'

De groei in Nederland zal wellicht via overnames  gebeuren. 'Eind vorig jaar kochten we de groep Focus HR en zijn zes kantoren. Zie het als een oefening voor het toekomstige werk', stelt gedelegeerd bestuurder Marianne Kindt met een kwinkslag. In België zal de groei eerder autonoom gebeuren. Vio wil op korte termijn onder meer in Kortrijk, Roeselaere, Turnhout, Mechelen, Vilvoorde en Aalst kantoren openen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud