Hamburgerketen Quick staat te koop

Een restaurant van Quick in Avignon. De hamburgerketen is voornamelijk in Frankrijk aanwezig: een kleine 400 van de bijna 500 Quick-restaurants is er gevestigd. ©BELGAIMAGE

Het Franse investeringsfonds Qualium zoekt een koper voor de hamburgerketen Quick. Het mandateerde de zakenbanken Goldman Sachs en Rothschild om de transactie te begeleiden. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

In welk stadium het verkoopproces zit, is onduidelijk. De geïnteresseerden zouden al in de boeken van Quick zijn gedoken, wat erop kan wijzen dat al een eerste schifting is doorgevoerd. Er is sprake van een vijftal geïnteresseerde partijen, vooral investeringsfondsen. Maar een overnamevoorstel van een sectorgenoot als Burger King - die in Europa veel minder sterk staat dan in de VS - valt niet uit te sluiten.

©Mediafin

Het investeringsfonds Qualium, een onderdeel van de Franse staatsholding Caisse des Dépots et Consignations, is al sinds 2006 hoofdaandeelhouder van Quick. Het deed toen een overnamebod van 730 miljoen euro. Albert Frère (via de Nationale Portefeuillemaatschappij) en de holding Ackermans & van Haaren waren ten tijde van het bod de referentieaandeelhouders van de keten. Sinds de overname bezit Qualium 94 procent van de aandelen. Het management bezit de rest.

Tweede poging

Het is niet de eerste keer dat Qualium uit Quick probeert te stappen. Vijf jaar geleden had het fonds Rothschild gemandateerd om de ‘strategische opties’ van Quick op een rijtje te zetten. Maar de financiële partijen die het dossier toen bekeken, vonden de vraagprijs - 900 miljoen à 1 miljard euro - te hoog.

Nu circuleert een vraagprijs van zo’n 800 miljoen euro. Dat komt overeen met acht keer de operationele kasstroom (ebitda) van de hamburgerketen in 2013 (102,4 miljoen euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect