Indiase voeding op het menu bij Verlinvest

Future Consumer is een raar beestje. Het is actief in zowel voeding als allerhande verzorgings- en huishoudproducten. ©© Viren Desai/Dinodia Photo

Het vehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch, investeert nog wat meer in Future Consumer. Het steekt de Indiase voedingsgroep omgerekend bijna 9 miljoen euro toe.

De investering van Verlinvest past in een bredere kapitaalronde van 3,5 miljard Indiase roepie (45 miljoen euro) van Future Consumer. De groep haalt het geld op via de uitgifte van hybride effecten die binnen 18 maanden overgezet kunnen worden naar aandelen. International Finance Corporation (IFC), een onderdeel van de Wereldbank, legt 2,1 miljard roepie (ongeveer 27 miljoen euro) op tafel.

Verlinvest zit al enkele jaren in het kapitaal van Future Consumer Limited, dat op de beurs van Mumbai noteert. Het investeringsvehikel van de familie de Spoelberch bezit 7,32 procent van de aandelen, blijkt uit de jongste transparantieverklaring van het bedrijf. IFC heeft 3 procent van Future Consumer in handen.

Voeding en verzorging

Future Consumer is een raar beestje. Het is actief in zowel voeding als allerhande verzorgings- en huishoudproducten. De voedingsdivisie is aanwezig van het veld tot bij de klant. Bij de topmerken van het bedrijf zitten onder meer Golden Harvest (rijst), Nilgiris (melk en bakkerijproducten), Fresh & Pure (koffie, honing, mosterd), Tasty Treat (koekjes, nootjes) en Karmiq (thee, oliën).

Future Consumer is ook de eigenaar van de supermarktketens KB Fair Price en Nilgiris. Maar de uitbating van die ketens heeft het uitbesteed aan zijn zusterbedrijf Future Retail Limited. Ze maken allebei deel uit van het conglomeraat Future Group. De producten worden ook verkocht via andere supermarktketens.

De groep was in het boekjaar 2017-2018 goed voor een omzet van 30 miljard roepie (384 miljoen euro), 42 procent meer dan het jaar ervoor. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam dat jaar uit op 666 miljoen roepie (8,5 miljoen euro), een verdriedubbeling tegenover het voorgaande jaar.

Indische connectie

Verlinvest is niet aan zijn proefstuk toe in India. In de drank- en voedingsbranche investeerde het ook al in de specerijenspecialist Veeba, in de Indiase yoghurtmaker Drums Food, in het wijndomein Sula Vineyards (dat het sinds vorig jaar controleert), in de Indiase restaurantketens Cuisine Asia en in Pind Balluchi, dat de Indiase franchise voor Burger King bezit.

Verlinvest is er ook aandeelhouder van het bedrijf achter de leerapp Byju's - waarop sinds vorig jaar een miljardenwaardering plakt - en van XSEED Education, een start-up in onderwijstechnologie. Het stapte ook in Indiase investeringsfondsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect