start-ups

Miljoenen stromen naar start-ups

Collibra tekende met 47 miljoen euro voor de grootste kapitaalronde dit jaar.

Voor het derde jaar op rij slagen Belgische groeibedrijven erin meer dan 300 miljoen euro op te halen. Dat geld wordt wel verdeeld over steeds meer mondjes. Vooral start-ups die focussen op big data zijn in trek.

Met nog enkele weken te gaan lijkt ons land opnieuw af te stevenen op een topjaar voor de financiering van groeibedrijven. Het record van 2015 - er werd toen 350 miljoen euro in tech- en biotechbedrijven geïnjecteerd - zal allicht niet sneuvelen. Maar met een totaal van 311 miljoen euro is 2017 het derde jaar op rij waarin het bedrag van 300 miljoen wordt gehaald. Vorig jaar stond de teller op 319 miljoen.

Dat bigdatabedrijven geld ophalen, is geen verrassing. Door de digitale revolutie bezitten bedrijven veel persoonsgegevens.

Dit jaar wordt het geld wel over meer mondjes verdeeld. Het aantal start-ups gefinancierd door business angels, durfkapitaalfondsen en andere professionele beleggers klimt fors. In 2017 zitten we aan 94 kapitaalrondes, een twintigtal meer dan vorig jaar en bijna drie keer meer dan in 2013 (35 transacties). Het gemiddelde bedrag dat opgehaald wordt, is daardoor afgenomen van 5 miljoen euro in 2013 tot 3,3 miljoen euro dit jaar.

Top drie

De grootste kapitaalronde van 2017 is die van Collibra, een Brusselse start-up die grote bedrijven bijstaat bij hun bigdata-analyse. De software van Collibra helpt ondernemingen big data te stroomlijnen, te verwerken en te beveiligen. De Brusselaars haalden begin dit jaar 50 miljoen dollar (47 miljoen euro) op, onder meer bij Iconiq Capital en Index Ventures.

Die twee durfkapitaalfondsen zijn vaste waarden in Silicon Valley en hebben bedrijven als Uber, Flipkart (Iconiq), Dropbox en Deliveroo (Index Ventures) in hun portefeuille. Zulke fondsen vonden dit jaar steeds meer de weg naar België. Zo stapte Index Ventures ook in de Gentse softwarestart-up Silverfin.

Op de tweede stek van de grootste kapitaalrondes staat Aelin Therapeutics. De spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), die zich onder andere toelegt op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, kreeg zopas 27 miljoen toegezegd van investeerders.

(tekst loopt door onder de illustratie)

©MEDIAFIN

Big data

De derde stek is ook voor een bigdatabedrijf: NG Data. De Gentse start-up haalde dit jaar, in twee keer, iets meer dan 25 miljoen euro binnen. NG Data biedt bedrijven en banken software aan om miljoenen klanten individueel en persoonlijk te benaderen. Ook wil het zijn technologie aanpassen om big data ter beschikking te stellen van chatbots en van virtuele assistenten, zoals Assistant van Google, Siri van Apple of Alexa van Amazon.

47 miljoen
47 miljoen
Het technologiebedrijf Collibra haald 47 miljoen euro op, de grootste kapitaalronde van 2017.

De dominantie van bigdatabedrijven in de ranking is geen verrassing. Door de digitale revolutie zitten bedrijven in toenemende mate op persoonsgegevens van klanten. Die kunnen nuttig zijn, als ze juist aangewend worden. NG Data probeert bedrijven daarbij te begeleiden.

‘Grote bedrijven doen nog niet veel met hun gegevens, behalve klanten indelen in klassieke segmenten’, aldus NG Data-CEO Luc Burgelman in een recent interview met De Tijd. ‘Maar bijvoorbeeld banken beseffen steeds meer hoe belangrijk de data zijn waarover ze beschikken.’

Sensoren

Bedrijven hebben ook een beter zicht op hun infrastructuur. Door machines of werktuigen te voorzien van sensoren genereren die een stroom aan data. Het Gentse Sensolus is een van die bedrijven die zich daarin specialiseert. Het ontwikkelde traceertechnologie, een bakje met bewegings- en temperatuursensoren, waarmee een bedrijf zoals Airbus de logistieke keten in realtime kan volgen. Sensolus haalde dit jaar bijna 3 miljoen euro op.

Door de datarevolutie speuren bedrijven de arbeidsmarkt af naar gespecialiseerde kennis over data. Daar speelt het Leuvense Datacamp op in. Het bouwde een online leerplatform voor data-analisten in spe. Op het platform zijn 1,8 miljoen leerlingen actief. Datacamp haalde 4 miljoen dollar op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud