Advertentie

Sofina spijst oorlogkas met 700 miljoen euro

Harold Boël, de CEO van investeringsholding Sofina.

De investeringsholding van de familie Boël heeft voor het eerst obligaties uitgegeven. Sofina plaatste 700 miljoen euro met een coupon van 1 procent.

De schuldenvrije holding Sofina heeft extra vuurkracht om te investeren in nieuwe participaties. De holding die zwaar inzet op durfkapitaal heeft bij institutionele investeerders 700 miljoen euro opgehaald met schuldpapier op 7 jaar.

Het management hield de voorbije dagen roadshows en heeft 25 beleggers ontmoet. 'Dankzij de gunstige marktvoorwaarden en de positieve reactie van beleggers kon Sofina haar eerste obligatie-uitgifte met een coupon van 1 procent per jaar', klinkt het in een persbericht.

Sofina, dat geleid wordt door Harold Boël, zegt dat het geld gebruikt zal worden voor de financiering van nieuwe investeringen en de ondersteuning van portefeuillebedrijven.

Het bedrijf deed recent enkele grote transacties: het verkocht aandelen Deceuninck en Danone en kan cashen op de verkoop van drankenvervoerder JF Hillebrand aan Deutsche Post DHL, een waarvan het prijskaartje kan oplopen tot 1,5 miljard euro.

Het bedrijf heeft nog belangen in grote klassieke bedrijven als retailer Colruyt, mineralenreus Sibelco en luierfabrikant Drylock, maar schroefde zijn investeirngen op in nieuwe spelers als onlineverkopers The Hut, Vinted en Veepee.

Azië

De laatste jaren pompte Sofina veel geld in Aziatische groeibedrijven. Dat leverde al enkele grote successen op zoals 'de Indiase Amazon' Flipkart en de leerapp Byju's. Bij de eerste passeerde Sofina al langs de kassa, bij de tweede nog niet. Recent investeerde de Belgische groep nog in de 'Indiase TikTok' VerSe Innovation en het Indiase fintechbedrijf PineLabs.

Het bedrijf is goed voor een marktkapitalisatie van 12,6 miljard euro. De groep noteert na decennia van een discount sinds vorig jaar met een premie bovenop zijn portefeuille van 10,4 miljard euro. Investeerders geloven dus dat de groep zijn sterke parcours van waardecreatie door geld in de juiste groeibedrijven te stoppen kan verderzetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud