Advertentie

Techondernemer José Zurstrassen zet mee zijn schouders onder nieuw groeifonds

José Zurstrassen. ©Frank Toussaint

Peter Maenhout, ex-topmanager bij Gimv, lanceert M80, een nieuw investeringsfonds van 200 miljoen euro dat focust op groeibedrijven. Aan boord zit onder anderen de serieondernemer José Zurstrassen.

Maenhout is een van de vele topmanagers die Gimv de voorbije jaren verlieten. Sommigen richtten een eigen fonds op, anderen gingen aan de slag bij bestaande fondsen, zoals Smile Invest (het fonds rond voormalig Gimv-voorzitter Urbain Vandeurzen ) of Fortino (het fonds rond oud-Telenet-CEO Duco Sickinghe).

Sinds Maenhouts vertrek bij Gimv heerste radiostilte over de volgende stap in zijn carrière. Nu is duidelijk dat hij een nieuw investeringsfonds voor groeibedrijven lanceert. M80 mikt op 200 miljoen euro kapitaal.

©Mediafin

Al meer dan 100 miljoen euro haalde het fonds op bij Belgische en buitenlandse institutionele investeerders. Een van die partijen is de publieke Brusselse investeringsmaatschappij Finance Brussels (ex-GIMB), die 5 miljoen op tafel legde. De andere zijn niet bekend.

De Benelux en Frankrijk zijn geconnecteerde economieën. Het zou absurd zijn ons tot één land te beperken.
Peter Maenhout
Oprichter M80

Maenhout gaat niet in zijn eentje aan de slag. Het M80-team telt acht leden: de helft zijn ervaren private-equityprofessionals, de andere helft oud-CEO’s en bedrijfsoprichters. Een van hen is de serieondernemer José Zurstrassen, die ooit het internetbedrijf Skynet en de internetbank Keytrade oprichtte. Zitten ook nog aan boord: Pieter Vermeersch, ex-CEO van Le Pain Quotidien België, en Carl Annicq, ex-topmanager bij de internetbeveiliger Ubizen en bij de effectenbewaarder Euroclear.

Drie van de M80-oprichters zijn Frans. Binnenkort versterken ook Nederlanders het team. Maenhout: ‘We willen volgend jaar kantoren openen in Parijs en Amsterdam. De Benelux en Frankrijk zijn geconnecteerde economieën. Het zou absurd zijn ons te beperken tot één land.’

Peter Maenhout

Peter Maenhout stapte midden 2017, na meer dan acht jaar, op bij Gimv. Hij begon bij de beursgenoteerde investeringsmaatschappij als verantwoordelijke voor het XL Fonds en de Belgische buy-out- en groeikapitaalactiviteiten en leidde er vervolgens de divisie Connected Consumer. Voor hij bij Gimv neerstreek, was hij onder meer actief in fusies en overnames en kapitaalmarkttransacties bij Petercam en bij Generale Bank.

M80 zal investeren in mature bedrijven in de consumentensector, de gezondheidszorg, businessdiensten en de maakindustrie die dankzij digitalisering een stevige groei kunnen neerzetten. ‘Digitalisering is voor sommigen een opportuniteit, voor anderen een bedreiging. Wij mikken op wie ze als opportuniteit ziet. Bedrijven moeten openstaan voor de veranderingen in hun sector en daar een actieve rol in spelen’, zegt Maenhout.

Het fonds mikt op minderheids- en meerderheidsbelangen in groeiende bedrijven, vaak naast de familiale aandeelhouders of de oprichters. M80 gaat voor investeringen van 10 tot 40 miljoen euro per dossier en richt zich op ondernemingen met een omzet van 25 à 300 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 5 à 30 miljoen euro.

Maenhout denkt met die focus niet terecht te komen in een overvolle markt waarin al veel gelijkaardige fondsen actief zijn. ‘Dat er te veel geld is voor een te klein aantal projecten hoor ik al 25 jaar’, zegt hij. ‘Maar over die periode zijn ook investeerders verdwenen en zijn andere opgeschoven naar grotere doelwitten of andere geografische gebieden. Er is geen overaanbod.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud