Tweede Vendis-fonds klokt af op 180 miljoen

De meest bekende participatie van het eerste Vendis-fonds was ongetwijfeld de kledingketen ZEB. ©DRIES LUYTEN

Het bedrag ligt bijna een kwart hoger dan aanvankelijk gepland.

Vendis lanceerde de kapitaalophaal voor zijn tweede fonds eind 2014. Het mikte op 150 miljoen euro. Begin vorig jaar bleek uit een tussentijdse balans dat het fonds al 125 miljoen had verzameld. Vendis liet al doorschemeren dat het doel van 150 miljoen zou opgetrokken worden. Het is uiteindelijk 180 miljoen geworden.

Het geld komt onder meer van aandeelhouders van Vendis I, waaronder het Europees Investeringsfonds (EIF) en de holding van de familie Colruyt (Korys). Morgan Stanley Alternative Investment Partners (AIP) - dat institutionele en superrijke beleggers (high net worth investors) bijstaat voor hun investeringen - stapt eveneens in. Zij legden elk meer dan 20 miljoen euro op tafel.

De meeste aandeelhouders van Vendis I herinvesteerden in zijn opvolger, maar de Colruyt-groep deed dat niet. Ook Emiel Lathouwers (ex-A.S. Adventure) paste.

Vendis II focust net als zijn voorganger focust op retail en fabrikanten van merkartikelen. Het investeerde reeds in het Nederlandse kledingmerk Petrol Industries en ferm LIVING, een Scandinavisch merk van designaccessoires en -meubelen. Binnenkort wordt een derde investering bekendgemaakt.

Colruyt

Vendis I investeerde onder meer in de kledingketen ZEB, maar ook in Pranarôm/Herbalgem (aromatherapie), Mazarine (communicatie over luxe), Alexandre de Paris (haaraccessoires), Hypo Group (ruitersportkleding), Yarrah Pet Food (biologische dierenvoeding), Eyes & More (optiekketen) en Victoria (directe verkoop van juwelen). De participatie in ZEB werd vorige zomer verkocht aan Colruyt.

Behalve Emiel Lathouwers zaten onder meer de brouwer Unibra, biotechinvesteerder Rudi Mariën (ex-Innogenetics), leden van de families de Pret (AB InBev) en Vaxelaire (ex-GIB), maar ook de familie Lippens in Vendis I.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect