WinWinner zet in op ethische winwinleningen

Matthias Browaeys, de oprichter van Winwinner ©Winwinner

WinWinner, een jong webplatform dat ondernemers en investeerders bij elkaar brengt, gaat zich meer focussen op sociale en/of milieugerichte projecten.

De winwinlening is een beetje een vergeten, maar fiscaal interessante formule voor kleine ondernemers die op zoek zijn naar groeikapitaal. Het gaat om leningen van particulieren aan ondernemingen, ter waarde van maximaal 50.000 euro, die voor 30% door de Vlaamse overheid gewaarborgd worden. De intrestvoet mag maximaal 2,5% bedragen, maar de investeerder kan zijn rendement optrekken dankzij een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5% op het uitgeleende bedrag.

De formule was vooral bedoeld om het lenen bij vrienden en familie interessanter te maken, maar in principe kan iedereen er gebruik van maken. Dat bracht de jonge ondernemer Matthias Browaeys op het idee om een webplatform te bouwen waar ondernemers en geldschieters met elkaar in contact kunnen komen. Via Winwinner werden in ruim een jaar tijd al zowat 7 leningen afgesloten voor in totaal zowat 150.000 euro, zegt Browaeys.

Omdat hij merkte dat er bij investeerders veel vraag was naar het financieren van ‘ethische’ projecten, roept Browaeys nu ook een ‘sociaal-economisch account’ in het leven voor bedrijven die aan bepaalde sociale en groene criteria beantwoorden. De screening gebeurt door een panel onder leiding van voormalig Groen-politicus Jef Tavernier. Onder anderen ex-Volvo-topman Peter Leyman en Guido Maertens van de sociale werkplaats De Sleutel maken er deel van uit.

Volgens Browaeys liepen al meerdere aanvragen binnen van bedrijfjes die het label hopen te krijgen. Volgend jaar wil hij zijn platform verder uitbouwen om ook gebruik te maken van de tax shelter voor startende ondernemingen, een federaal initiatief dat eveneens belastingvoordelen geeft aan investeerders in start-ups.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud