start-ups

Agoria, Sirris en imec gaan samen groeibedrijven ondersteunen

Er komt meer steun voor techbedrijven, maar de techbeurs Supernova haakt af. ©Wim Kempenaers

De technologiefederatie Agoria en het kenniscentrum Sirris gaan samenwerken met imec om zogenaamde scale-ups - techbedrijven in een fase van versnellende groei - te ondersteunen.

Agoria en het techkenniscentrum Sirris hebben met Scaleup Vlaanderen al een begeleidingsprogramma voor startende en groeiende techbedrijven. Ze slaan nu de handen in elkaar met imec.istart, het incubatie- en acceleratieprogramma van het Leuvens-Gentse onderzoeksinstituut imec.

Samen willen ze een uitgebreidere waaier aan ondersteunende maatregelen bieden voor ‘digitale productbedrijven die op het punt staan om (internationaal) door te breken’.

Volgens de organisaties werden de voorbije jaren al meer dan duizend jobs gecreëerd bij ondersteunde bedrijven. Ze haalden voor 130 miljoen euro durfkapitaal op en meer dan een kwart opende een kantoor in het buitenland.

‘Heel wat begeleidingsorganisaties, ook imec.istart, focussen voornamelijk op de opstartfase van een bedrijf. Maar in een gezond ecosysteem is het ook nodig meer mature bedrijven te ondersteunen’, zegt programmamanager Sven De Cleyn van imec.istart.

Er komen ‘masterclasses’ en individuele begeleidingen over thema’s als intern schalen, funding en internationalisering. Scale-ups kunnen een diepgaande technologiescreening krijgen, deelnemen aan inspiratie-events en in het netwerk op zoek gaan naar partnerbedrijven. Er komen ook economische missies naar beloftevolle buitenlandse markten.

Techbeurs Supernova gaat ook volgend jaar niet door

Het Antwerpse technologiefestival Supernova, dat in 2018 voor de eerste keer georganiseerd werd, lijkt een stille dood te sterven. Aanvankelijk zou het festival in oktober van dit jaar zijn tweede editie kennen, maar die werd door de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar.

Nu hebben de organisatoren - Flanders DC en Scale-Ups.eu - laten weten dat ook de editie van 2021 niet doorgaat. Als er nog een tweede editie van Supernova komt, zal dat dus ten vroegste in 2022 zijn.

De ‘onvoorspelbare aard van de coronapandemie’ maakt de organisatie van een groot festival niet mogelijk, klinkt het. Supernova, dat neergezet werd als een opvolger van de vroegere Vlaamse techbeurs Flanders Technology, trok in 2018 meer dan 40.000 bezoekers, onder wie enkele duizenden investeerders en techondernemers uit binnen- en buitenland.

Of het festival na 2021 nog een doorstart zal maken, wordt in de mededeling niet gezegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud