Advertentie

Belgisch fonds casht kwart miljard bij Turkse techdeal

'Toy Blast' is gratis te spelen, maar haalde meer dan een miljard dollar inkomsten dankzij spelers die geld uitgeven om sneller vooruit te raken.

De Amerikaanse online gamegigant Zynga legt 1,8 miljard dollar op tafel voor zijn Turkse sectorgenoot Peak, bekend van het spel 'Toy Blast'. Dankzij de deal rinkelt de kassa ook in België, want Hummingbird Ventures was een grote aandeelhouder van Peak.

Toen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in oktober tijdens het debat over zijn regeerverklaring op zijn smartphone zat te tokkelen, klonk er kritiek dat hij 'Angry Birds' zat te spelen. Maar de regeringsleider was bezig met een andere app: 'Toy Blast'. Dat is een verslavend puzzelspel waar met bommen en raketten gekleurde blokjes worden weggeklikt.

Jambon is niet de enige die in de ban is van het spel. Wereldwijd is het 200 miljoen keer gedownload. De bijna identieke kopie, 'Toon Blast', telt meer dan 100 miljoen spelers. De games zijn in principe gratis, maar heel wat spelers geven graag enkele euro's uit om sneller in het spel te vorderen. Beide titels werden een aantrekkelijke goudmijn voor de ontwikkelaar: vorig jaar werd de grens van 1 miljard dollar inkomsten overschreden en de inkomsten blijven binnenstromen.

1,8 miljard dollar
Overname
Zynga betaalt 1,8 miljard dollar voor de Turkse spelletjesontwikkelaar Peak Games.

Die ontwikkelaar is het Turkse Peak Games, dat een honderdtal werknemers telt. Het bedrijf, in 2010 opgericht door Sidar Sahin, bracht 'Toy Blast' in 2015 op de markt. Twee jaar later verkocht het een kaartspelletje aan de Amerikaanse spelletjesgigant Zynga voor 100 miljoen dollar (ruim 90 miljoen euro) in contanten. Een schot in de roos voor het discrete en jonge bedrijf uit Istanboel, dat geen cijfers vrijgeeft.

Farmville

Zynga legt nu 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) op tafel om Peak Games volledig in handen te krijgen - de helft in cash, de helft in aandelen. Zo kan Zynga, dat wereldwijd bekend werd met het boerderijspel 'Farmville' op Facebook, zijn aanbod aan onlinegames uitbreiden met twee hits. Zynga verdiende veel geld aan 'Farmville', maar moest nadien rekenen op heel wat overnames van andere titels om de omzet op peil te houden.

Belgen

De transactie heeft een belangrijk Belgisch luik. De Antwerpse durfkapitaalinvesteerder Hummingbird Ventures is met twee fondsen een grote aandeelhouder van Peak Games. Hij bezit ruim 15 procent, een belang dat gemeten aan de openingskoers van Zynga  276 miljoen dollar (248 miljoen euro) waard is. Dat bedrag is ruim het vijftigvoudige van de 4,8 miljoen dollar die Hummingbird investeerde.

Hummingbird heeft actief meegewerkt aan de overname: het had een bestuurder bij Peak Games en was een belangrijke partij aan de onderhandelingstafel. Beide partijen kennen elkaar. Zynga kocht in 2018 ook al Gram Games, een ander gamebedrijf waar Hummingbird in investeerde.

Van den Brande

Hummingbird, geleid door Barend Van den Brande, de zoon van voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande, profiteert van de strategie om vroeg de vleugels buiten België of West-Europa uit te slaan. Het investeert al jarenlang in technologiebedrijven in Turkije, het Midden-Oosten, Noord-Afrika tot India. De instap in Peak Games dateert van ruim een decennium geleden.

$ 400 miljoen
Waanzinnige return
De verkoop van belangen in de spelletjesmakers Peak en Gram kan Hummingbird ruim 400 miljoen dollar opleveren, een waanzinnig rendement op een investering van amper 6 miljoen dollar.

Ook de focus op enkele spelletjesbedrijven bleek een schot in de roos. De exit van Peak Games en Gram Games kan, als er nog enkele succesbetalingen binnenkomen, in totaal ruim 400 miljoen dollar opleveren voor Hummingbird. Dat is een waanzinnig bedrag op een investering van amper 6 miljoen dollar.

Dat geld komt ten goede aan heel wat bekende Vlaamse en Nederlandse ondernemersfamilies die eerder geld hebben gestopt in de fondsen van Hummingbird. Andere belangrijke participaties zijn de maaltijdkoerier Deliveroo en het Gentse softwarebedrijf Showpad.

Hummingbird bouwt voort op de ervaring en het succes dat Van den Brande verwierf met het fonds Big Bang Ventures in de jaren 2000. Dat fonds maakte vooral naam met een lucratieve exit uit het betaaltechnologiebedrijf Clear2Pay van Jurgen Ingels en Michel Akkermans. Frank Maene, de andere sleutelfiguur van Big Bang Ventures, zit nu aan het stuur van sectorgenoot Volta Ventures.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud