Belgische durfkapitaalmarkt roeit tegen stroom in

De kapitaalronde van Biocartis is de grootste Belgische durfkapitaaltransactie van 2012 met een bedrag van 34,5 miljoen euro. ©Foto Biocartis

Durfkapitaalfondsen investeerden vorig jaar 138 miljoen in jonge Belgische groeibedrijven. Dat is dubbel zoveel als in 2011. De Europese markt gaat daarentegen achteruit.

Durfkapitaal omvat investeringen in jonge ondernemingen in de vorm van zaai-, start- of groeikapitaal. Het gaat hoofdzakelijk om het kopen van minderheidsbelangen, in tegenstelling tot bedrijfsovernames.

De Europese durfkapitaalmarkt krijgt klappen, blijkt uit de gegevens van het onderzoeksbureau Dow Jones VentureSource. Over heel 2012 daalden zowel het aantal investeringen (1.074) als de betrokken bedragen (4,4 miljard euro) met een tiende tegenover het jaar ervoor. Vooral het vierde kwartaal was barslecht: het aantal investeringen kromp met 22 procent, terwijl het totaal geïnvesteerde bedrag met meer dan een kwart naar omlaag dook tot 967 miljoen euro.

De gemiddelde omvang van de Europese durfkapitaaldeals steeg iets tot 1,9 miljoen euro per investering. Het VK blijft de grootste markt, vóór Duitsland, Frankrijk en Nederland. Van die vier doen enkel onze noorder- en oosterburen het beter dan in 2011.

België

België hinkt niet achterop, integendeel. Volgens de statistieken van DowJones Venture Source en De Tijd zijn de durfkapitaalinvesteringen in Belgische ondernemingen vorig jaar nagenoeg verdubbeld tot 138 miljoen euro. In 2011 was er een forse terugval geweest naar 75 miljoen.

De jongste kapitaalronde van Biocartis is de grootste Belgische durfkapitaaltransactie van 2012 met een bedrag van 34,5 miljoen euro. Onder meer PMV (via het TI NA-fonds), Rudi Mariën (ex-Innogenetics), de familie Colruyt (Korys) en de farmagroep Johnson & Johnson stopten het Belgisch-Zwitsers biotechbedrijf vers geld toe. Biocartis is actief in de moleculaire diagnostiek en ontwikkelt eenvoudig te gebruiken platforms om diagnostische testen op uit te voeren. Het zal de verse middelen aan wenden voor de commercialisering van DMAT, zijn eerste product, en voor de verdere uitbouw van zijn tweede product APOLLO.

Promethera Biosciences (17 miljoen euro) en Uteron Pharma (14 miljoen euro) vervolledigen de Belgische topdrie. Het is de laatste keer dat Uteron in deze ranschikking voorkomt, want het Luikse bedrijf werd vorige week opgeslorpt door de Amerikaanse groep Watson Pharmaceuticals.

Eén uit het oog springende transactie integreerden we niét in de Belgische statistieken: de recentste kapitaalronde (30 miljoen dollar of 23 miljoen euro) van het softwarebedrijf Acquia rond de Antwerpenaar Dries Buytaert. Acquia is een Amerikaans bedrijf en heeft enkel maar via Buytaert zelf nog een band met ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud