Advertentie
Advertentie

Belgische etikettenmaker in Japanse handen

De Japanse industriële groep Nissha Printing koopt het Belgische AR Metallizing, de wereldmarktleider in gemetalliseerd papier. De Japanners tellen daar bijna 120 miljoen euro voor neer.

Het investeringsfonds HIG Capital, de eigenaar van AR Metallizing, ging eind vorig jaar op zoek naar een koper voor zijn Genks portefeuillebedrijf. Zowel industriële als financiële partijen daagden op, maar Nissha Printing haalde de buit binnen. De deal werd vorige week afgerond, maar bleef even onder de radar.

De beursgenoteerde Japanse groep betaalt bijna 120 miljoen euro voor AR Metallizing. Dat komt overeen met 8,2 keer de operationele kasstroom (ebitda) van de Belgische onderneming vorig jaar. Die bedroeg 14,6 miljoen euro. AR Metallizing boekte dat jaar een omzet van 110 miljoen euro. Een hoge prijs, meent een ervaren dealmaker. ‘Nissha kan synergieën uitwerken met AR Metallizing en kon daarom hoger bieden’, zegt hij.

Etiketten

AR Metallizing is gespecialiseerd in gemetalliseerd papier dat voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van etiketten in de drank- en voedingsector, maar ook in de sigarettenindustrie. De Genkse groep is naar eigen zeggen wereldmarktleider.

Ze werd drie jaar geleden overgenomen door het investeringsfonds HIG Capital. Ook het management werd toen aandeelhouder. Voordien zat het bedrijf zes jaar lang in de handen van Sofinim, de private-equitytak van het beursgenoteerde Ackermans & van Haaren.

Kort na de overname door het Amerikaanse investeringsfonds nam AR Metallizing de activa van Vacumet, de belangrijkste onafhankelijke producent van gemetalliseerd papier in Noord-Amerika, over. De eengemaakte groep heeft fabrieken in België, Italië en in de Verenigde Staten. De inkomsten en  de operationele kasstroom van AR Metallizing daalden vorig jaar ten opzichte van het jaar ervoor. Waarom is onduidelijk. De meest recente geconsolideerde jaarrekening van de groep is die over het boekjaar 2013.

HIG Capital is vooral in de Verenigde Staten actief, maar ook in Europa. Het heeft nog een ander Belgisch bedrijf in portefeuille: Aviapartner. De Amerikaanse private- equitygroep loste bij het afhandelingsbedrijf zijn sectorgenoot 3i deze zomer af als grootste aandeelhouder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud