Belgische noodgeneratoren in Duitse handen

Kinolt garandeert dat gevoelige plaatsen, zoals een datacenter, niet zonder stroom vallen. ©Katrijn Van Giel

Rolls-Royce Power Systems koopt de Luikse producent van noodgeneratoren Kinolt. Die was sinds 2015 in handen van het investeringsfonds 3i.

Midden 2015 legde 3i voor een onbekend bedrag de hand op het bedrijf, dat toen nog Euro-Diesel heette. Daar komt nu verandering in: Rolls-Royce Power Systems wordt de nieuwe eigenaar van de Luikse groep. De deal is aangemeld bij de mededingingsautoriteiten. Hoeveel geld de Duitse producent van zware dieselmotoren voor de scheepvaart, de industrie en de defensiesector op tafel legt, is niet bekend.

83 miljoen
Omzet
Kinolt boekte in 2018 een geconsolideerde omzet van 83 miljoen euro.

Kinolt maakt noodgeneratoren die stroompannes opvangen. Die worden gebruikt door IT-bedrijven, banken, luchthavens, ziekenhuizen en andere ondernemingen met gevoelige productiesystemen. Denk bijvoorbeeld aan de steeds belangrijker wordende datacenters waar internetgroepen hun servers onderbrengen. Als de stroombevoorrading op dergelijke plekken uitvalt, kunnen de gevolgen rampzalig zijn.

De Luikse groep is wereldwijd actief. Volgens de jongste geconsolideerde jaarrekening boekte Kinolt in 2018 een omzet van 83 miljoen euro en een bedrijfsverlies van 4 miljoen.

Action

3i heeft na de verkoop van Kinolt nog één Belgisch bedrijf in portefeuille: de luchthavengroep TCR. De investeringsgroep heeft ook enkele Nederlandse bedrijven in bezit die prominent in België aanwezig zijn, waaronder de Nederlandse discountketen Action.

Het investeringsfonds kocht Euro-Diesel indertijd van Buy-Out Fund, een durffonds dat eind jaren 90 gefinancierd werd door Gimv, de verzekeraar Mercator (nu Baloise) en een reeks ondernemers. Euro-Diesel was de laatste participatie van dat fonds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud