'Belgische zakenfamilie werkt aan exit logistieke drankenreus'

Hillebrand is gespecialiseerd in logistieke diensten voor de (sterke)drankensector. ©AFP

De Belgische investeringsmaatschappij Cobepa maakt volgens het persagentschap Reuters werk van een exit uit Hillebrand. De Duitse logistieke drankenreus zou bij de deal mogelijk gewaardeerd worden op meer dan 1,5 miljard euro. Ook Sofina is aan boord als aandeelhouder.

Cobepa, voor de meerderheid in de handen van de AB InBev-familie de Spoelberch, zit al vijftien jaar in het kapitaal van het Duitse Hillebrand. De Duitse groep die in 1844 werd opgericht, is gespecialiseerd in logistieke diensten voor de (sterke)drankensector. Ze vervoert de goederen van haar klanten hoofdzakelijk per schip.

De Brusselse investeerder kocht aanvankelijk 42 procent van de aandelen van Hillebrand, maar trok dat op tot 58 procent. Transport en logistiek vertegenwoordigde eind 2019 zo'n 7 procent van Cobepa's portefeuille.

Volgens het persagentschap Reuters is Cobepa een adviseur aan het selecteren om binnen enkele maanden met het dossier op de markt te komen, inspelend op de hogere waarderingen voor logistieke spelers door de coronacrisis. Maar andere bronnen nuanceren dat. 'Het is nog heel vroeg dag. En het is onzeker dat ze gaan verkopen', luidt het. Bij Cobepa wou men niet reageren.

Vijf jaar geleden dook ook Sofina in het kapitaal van de logistieke reus op. De holding van de familie Boël verwierf bijna 21 procent van het kapitaal. De familie Hillebrand en het management behielden de resterende aandelen. Volgens onze informatie kwam het aandeelhouderspact tussen de twee Belgische investeerders eerder dit jaar ten einde. Of Sofina ook zal verkopen, is onduidelijk.

Hillebrand was vorig jaar goed voor een omzet van 1,4 miljard euro. Het is de vijfd grootste participatie van Sofina, blijkt uit het jaarverslag van de holding.

Sinds het zich in 2004 losmaakte van BNP Paribas is Cobepa voor meer dan de helft in de handen van de AB InBev-familie De Spoelberch. Ook de Duitse farmafamilie Boehringer en telgen van het bankiersgeslacht Benjamin de Rothschild hebben aandelen Cobepa in handen, net als het Britse Caledonia Investments.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud