Betafence verhuist hoofdzetel naar Londen

Militaire Hesco-beschermingswallen in Afghanistan ©AFP

De Belgische omheiningsreus Betafence verhuist zijn hoofdzetel van Gent naar Londen. De beslissing komt enkele maanden na de overname door Carlyle.

De verhuizing van Betafence is gepland voor eind dit jaar. Ze moet zorgen voor een betere toegang tot de klanten en tot de bestaande industriële expertise, maar ook voor een betere 'connectie' tussen de verschillende merken binnen de groep, aldus de directie in een mededeling. Ze omschrijft Londen als een echte 'talentenhub'.

'Meer details willen we voorlopig niet kwijt', is bij het bedrijf te horen. Hoeveel mensen moeten verkassen van Gent naar de Britse hoofdstad is onduidelijk. Op de Gentse hoofdzetel werken nu een 30-tal mensen. De productie van de klassieke Betafence-afrastingen in de fabriek in Zwevegem blijft waar ze was. Daar werken nu iets meer dan 200 mensen. 

SecureUSA en Hesco

De beslissing klinkt niet echt als een verrassing. Betafence - het voormalige Bekaert Fencing bekend van de groene afrasteringsdraad - is de afgelopen jaren onder de vleugels van de Britse investeringsmaatschappij CVC aan een internationale expansie bezig.

De bekende klassieke groene afrastering van Betafence, het vroegere Bekaert Fencing ©rv

In 2014 werd het het Amerikaanse Secure USA ingelijfd en twee jaar later het Britse Hesco. Die overnames transformeerden de groep van een Belgische producent van klassieke 'dieren- en tuinomheiningen' naar een specialist in gesofistikeerde toegangscontroles.

SecureUSA is een specialist van veiligheidshekken en stalen palen in de weg om pleinen of straten autovrij te maken. Al dan niet gekoppeld aan toegangscontrole.

Hesco maakt schermen om militaire kampen en kerncentrales te beschermen, afrasteringen om grenzen af te sluiten om installaties en gebouwen te beveiligen tegen aanslagen of vandalisme. Het fabriceert ook bunkers, beschermingswallen en barrières voor militaire doeleinden.

Miljardenbedrijf

Hoogtechnologische beveiliging of high security zoals dat in het vakjargon heet, is gezien de toename van het aantal terroristische aanslagen 'booming business'. De markt wordt geschat op een 5 miljard euro, de jaarlijkse groei ervan op meer dan 8 procent. Ook de winstmarges zijn dubbel zo hoog als bij de 'klassieke' (groene) afrasteringen.

De ambities van het Betafence-management zijn groot. Over vijf jaar wil Betafence - dat zijn drie divisies onlangs onderbracht onder de overkoepelende holding Praesidiad - een 'one bilion dollar company' worden, zei topman Michele Volpi begin dit jaar een gesprek met de krant. euro. Nu bedraagt de omzet 420 miljoen.

De verhuis naar Londen moet die transformatie helpen versnellen, zegt de directie. 

Carlyle

De verandering van eigenaar zal ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld in de verhuizing naar Londen.

Midden dit jaar werd bekend dat CVC haar belang van 89 procent in Betafence - de overige 11 procent is in handen van het management - verkoopt aan de Amerikaanse private equity speler Carlyle. Die zou er 720 miljoen euro voor op tafel leggen.

De exclusieve gesprekken tussen Betafence en Carlyle lopen nog. Betafence telt acht fabrieken en stelt 1.500 mensen te werk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect