Brederode verhoogt dividend met 10,6 procent

Axel van der Mersch, de gedelegeerd bestuurder van Brederode. ©BELGAPLUS

De winst van de holding Brederode is in 2018 met 7 procent gestegen hoewel de aandelenmarkten klappen kregen.

De holding van de familie van der Mersch heeft vooral dankzij haar portefeuille private equity (niet-beursgenoteerde aandelen) een goed jaar achter de rug. De winst steeg in 2018 met 7 procent naar 182,3 miljoen euro of 6,22 euro per aandeel. De beleggingen in private equity boekten een rendement van 20,6 procent. Zij profiteerden onder meer van de stijging van de dollar. Het groene biljet werd 4,5 procent duurder.

De beursgenoteerde aandelen kregen in het vierde kwartaal klappen als gevolg van de forse daling van de aandelenmarkten, zegt Brederode . Toch boekten de beursgenoteerde aandelen over het hele jaar nog een rendement van 0,9 procent. Dat was vooral te danken aan de positieve return van Mastercard (+31%) en Sofina (+29%).

Brederode merkt op dat het licht positief rendement van zijn portefeuille beursgenoteerde aandelen zeer gunstig afsteekt tegen de belangrijkste Europese of wereldindexen. De Europese aandelenindex Stoxx Europe 600 zakte in 2018 met 13,6 procent. De ontvangen dividenden op de beursgenoteerde portefeuille stegen met 8 procent naar 26 miljoen.

2 miljard euro

Het eigen vermogen van de holding steeg voor het eerst boven 2 miljard euro. De waarde van de nettoactiva per aandeel klom met 8,5 procent naar 68,59 euro. Als rekening wordt gehouden met het in 2018 uitgekeerde dividend bedraagt de toename bijna 10 procent.

0,94
Dividend
Het dividend van Brederode stijgt naar 0,94 euro bruto. Het is de 16de stijging op rij.

Het gewicht van de portefeuille private equity steeg van 47,5 naar 52,2 procent. De daling van de aandelenmarkten deed het gewicht van de beursgenoteerde effecten terugvallen van 52,5 naar 47,8 procent.

De raad van bestuur stelt voor het brutodividend met 10,6 procent te verhogen naar 0,94 euro per aandeel. Het is het 16de jaar op rij dat het dividend stijgt. De aandeelhouders moeten op de jaarvergadering van 8 mei de winstverdeling goedkeuren.

Brederode is optimistisch voor 2019. 'De raad van bestuur is van mening dat de vooruitzichten voor het lopende boekjaar positief zijn zolang zich geen significante negatieve gebeurtenissen voordoen.' De bestuurders bevestigen dat ze blijven streven naar een verhoging van het dividend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud