Cobepa-families doen Franse megadeal

Le Pain Quotidien, één van de participaties in de Cobepa-portefeuille ©Geert Teuwen

De Belgische investeerder en zijn partners verkopen de Franse IT-groep Exclusive voor 1,3 miljard euro aan het financiële fonds Permira. Dat is veel meer dan verwacht.

Cobepa is een instituut in de Belgische haute finance. De investeringsmaatschappij maakte zich ruim tien jaar geleden - na een episch beursgevecht - los van de Franse bankgroep BNP Paribas. Enkele jaren geleden kochten de Boehringers, een van de Duitse families achter de farmareus Boehringer Ingelheim, een tiende van het kapitaal van de Belgische investeringsmaatschappij. Agemar, de holding van de AB InBev-familie de Spoelberch, heeft nog steeds nipt de meerderheid.

©Mediafin

Bij het grote publiek doet Cobepa allicht geen belletje rinkelen, maar de bedrijven in de portefeuille van de investeringsmaatschappij des te meer. In die lijst (zie tabel) staan onder meer de bekende bakkerijketen Le Pain Quotidien (30%), de fabrikant van gespecialiseerde poetsproducten HG (70%), de Waalse kalkreus Carmeuse (20%) en de zakenbank Degroof Petercam (12%).

De Belgische investeerder vaart al jarenlang een Europese koers. Een van de grote buitenlandse bedrijven waarin hij instapte, is de Franse IT-speler Exclusive. Het bedrijf is gespecialiseerd in een gamma IT-diensten, gaande van cyberbeveiliging, infrastructuur, netwerken en datacenteroplossingen tot de financiering en leasing van apparatuur. Exclusive is goed voor 1,75 miljard euro omzet en groeit, onder meer dankzij overnames, snel. Tegen 2020 mikt het op 5 miljard euro inkomsten.

Cobepa verwierf in 2015 de controle over de Franse IT-groep en kocht een belang van 54 procent. De rest van de aandelen zat bij CEO Olivier Breittmayer en het management en het investeringsfonds Edmond de Rothschild Investment Partners.

Twee maanden geleden lanceerde Cobepa een verkoopprocedure via de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Tal van investeringsfondsen boden mee op het Franse bedrijf: Apax, BC Partners, Texas Pacific (TPG), maar ook Bain Capital en Cinven. Maar de buit werd uiteindelijk binnengehaald door hun sectorgenoot Permira.

Die legt, schulden inbegrepen, 1,3 miljard euro op tafel. Tot nu toe gingen waarnemers uit van een verkoopprijs van ongeveer 1 miljard euro. Breittmayer en het management stappen mee in de nieuwe constructie.

Cobepa en Rothschild varen wel bij de deal. Naar verluidt stond de participatie in Exclusive een tijdje geleden nog voor zo’n 130 miljoen euro in de boeken van de Belgische groep. Cobepa zou nu een veelvoud van dat bedrag opstrijken - enkele honderden miljoenen euro’s - wordt in de wandelgangen gefluisterd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud