Cobepa handhaaft dividend na sterk jaar

Cobepa verkocht vorig jaar onder meer haar participatie in de steengroeve Carrières du Hainaut. ©Photo News

De investeringsmaatschappij Cobepa keert haar aandeelhouders na een sterk boekjaar 2019 meer dan 44 miljoen euro uit. Meer dan de helft vloeit naar de AB InBev-familie de Spoelberch.

Cobepa kwam onlangs in het nieuws bij de reorganisatie van Le Pain Quotidien, een van haar bekendste participaties. Samen met investeerder M80 deed het een bindend en onvoorwaardelijk bod op 'Le Pain Quotidien bis', dat uit de as van de bakkerijketen moet herrijzen.

De 'crisisdeal' over de bakkerijketen weerspiegelt evenwel niet het goede jaar dat Cobepa achter de rug heeft. Het investeerde vorig jaar 416 miljoen euro, onder meer in de bedrijfsadviseur Scalian en de fabrikant van wijnkurken en -capsules Enoplastic. Het pompte ook bijkomende middelen in de Franse dienstengroep Socotec.

174 miljoen euro
Meerwaarde
De verkoop van participaties bracht Cobepa vorig jaar 525 miljoen euro op, waarvan een meerwaarde van 174 miljoen.

Parallel verkocht Cobepa zijn participaties in de logistieke groep Staci, de steengroeve-uitbater Carrières du Hainaut, de Nederlandse drukkerij Royal Sens en een deel van zijn participatie in BioAglytix, een Amerikaans bedrijf dat testen uitvoert voor de farma- en biotechsector. Die deals brachten in totaal 525 miljoen euro in het laatje - waarvan een meerwaarde van 174 miljoen.

Rekening houdend met alle min- en meerwaarden en alle dividenden uit participaties komt het nettoresultaat van de investeringsmaatschappij uit op 115 miljoen euro. Maar Cobepa focust liever op zijn courant nettoresultaat, dat enkel rekening houdt met de dividendenstroom uit de participaties en de rente die de betrokken bedrijven betalen op leningen. Die dividenden klommen vorig jaar met 12 procent, terwijl de rentebetalingen daalden. Dat resultaat kwam uiteindelijk uit op 51 miljoen euro, tegenover 45 miljoen het jaar voordien.

De resultaten van Cobepa liggen lager dan in 2018, toen het een topjaar kende dankzij de forse meerwaarde op de verkoop van softwareverdeler Exclusive Networks. De nettowinst kwam toen driekwart hoger uit op 262 miljoen.

Dividend

Ondanks de coronacrisis - waarvan het effect op de portefeuillebedrijven nog onduidelijk is, stelt Cobepa - keert het een brutodividend van 53,5 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouder Cobehold. Die laat daarvan 44 miljoen naar zijn eigen aandeelhouders vloeien. 

Meer dan de helft gaat naar de familie de Spoelberch, een van de Belgische aandeelhoudersfamilies van de bierreus AB InBev. Naast de Spoelberchs hebben ook de Duitse farmafamilie Boehringer en telgen van het bankiersgeslacht Benjamin de Rothschild aandelen in de investeringsmaatschappij. Het Britse Caledonia Investments zit eveneens aan boord (5,4%) en onlangs trad ook de Franse familie Soutiran tot het kapitaal (2,75%) toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud