Cobepa verkoopt logistieke reus Staci

©Photo News

De Belgische investeerder wordt als hoofdaandeelhouder afgelost door het Franse investeringsfonds Ardian. De deal waardeert Staci op ongeveer 600 miljoen euro.

De Belgische investeringsmaatschappij Cobepa kocht twee jaar geleden een meerderheidsbelang in Staci. Het bezit driekwart van de aandelen. De rest zit in de handen van de Franse bank Société Générale (15%) en het management (10%).

Staci is gespecialiseerd in logistieke diensten voor bedrijven die het bevoorraden van hun netwerk willen uitbesteden. Stel dat Total in al zijn pompstations flyers wil laten leveren, dan verzorgt Staci dat. Het levert ook op specifieke locaties zoals beurzen, evenementen of ophaalpunten. De Franse logistieke groep was vorig jaar met 2.000 werknemers goed voor een omzet van 253 miljoen euro. Dit jaar moet dat groeien tot ongeveer 290 miljoen. De brutobedrijfswinst (ebitda) zou moeten uitkomen op 12 à 14 procent van dat bedrag.

Het Franse investeringsfonds Ardian waardeert Staci volgens het vakblad CF News (schulden inbegrepen) op 600 miljoen euro. Hoeveel schulden het bedrijf torst, is niet bekend. Welk deel van het overnamebedrag naar Cobepa vloeit, is dan ook niet bekend, maar het gaat allicht om een substantieel deel van dat bedrag. Cobepa wil geen commentaar kwijt over de transactie.

Investeerders

Ardian wordt de vijfde financiële aandeelhouder van het 30-jarige Staci. Vóór Cobepa was het Britse investeringsfonds ICG aan boord en daarvoor waren Initiative & Finances en Astorg Capital aan zet. Met Cobepa aan boord kocht de logistieke groep twee sectorgenoten: het Franse Eurodislog en het Britse MDA.

Cobepa zal na de verkoop van Staci nog drie Franse bedrijven in portefeuille hebben: de zakelijke dienstverlener Socotec, de crèchegroep Babilou en Scalian, dat bedrijven advies geeft op het vlak van digitalisering en het stroomlijnen van operaties.

AB InBev

Sinds het zich in 2004 losmaakte van BNP Paribas zit Cobepa voor meer dan de helft in de handen van de familie de Spoelberch. Dat is een van de Belgische aandeelhoudersfamilies van de bierreus AB InBev.

Naast de Spoelberchs hebben ook de Duitse farmafamilie Boehringer en telgen van het bankiersgeslacht Benjamin de Rothschild aandelen in de investeringsmaatschappij. Het Britse Caledonia Investments zit ook aan boord (5,4%).

Vijf Belgische participaties

Het Franse investeringsfonds Ardian heeft vijf Belgische bedrijven in portefeuille. Het gaat om:

- Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV, vervoer per helikopter)

- LBC Tank Terminals (opslagbedrijf voor vloeibare chemische producten)

- Trustteam (IT)

- Inula (natuurlijke oliën)

- Alpega (software voor logistieke bedrijven)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud