Cobepa zet zinnen op callcenterreus Webhelp

Webhelp is aanwezig in 21 landen, waaronder België. Het is Europa's derde grootste callcentergroep. ©doc

De Belgische investeringsmaatschappij Cobepa wil de Europese callcenterreus Webhelp inlijven. De concurrentie is niet min: ook de investeringsfondsen KKR en Apax zijn nog in de running.

De private-equitygroep Charterhouse, met 60 procent hoofdaandeelhouder van Webhelp, zette het bedrijf in september in de etalage. Tal van investeringsfondsen daagden op, onder meer het Franse PAI en het Amerikaanse Silver Lake. Drie partijen werden tot de tweede biedronde toegelaten: KKR, Apax en Cobepa.

Webhelp is Europa’s derde callcentergroep na Teleperformance en Arvato. De groep is in ruim twintig landen aanwezig, waaronder in België, en telt 30.000 werknemers. Ze stevent dit jaar af op een omzet van 725 miljoen euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 115 miljoen. Sinds Charterhouse in 2011 aan boord kwam, bouwde Webhelp zijn internationale aanwezigheid uit. In oktober kocht het het Turkse Callpex en het Zwitserse CSM.

Stevig prijskaartje

Aan Webhelp hangt een ondernemingswaarde van ruim 1 miljard euro, dat is negen à tien keer de ebitda. Op het eerste gezicht kan dat bedrag (te) hoog lijken voor Cobepa. Maar ruim de helft daarvan zijn schulden. Bovendien willen de oprichters en managers van Webhelp hun aandelen (40%) niet verkopen. De overnemer zal dus een veel beperkter bedrag op tafel moeten leggen. Cobepa kan bovendien ook op zijn eigen aandeelhouders rekenen om op te treden als co-investeerders.

Cobepa richt zich de jongste tijd op steeds grotere deals. Het kocht belangrijke participaties in de zakelijke dienstverlener Socotec, in de Franse crèchegroup Babilou en onlangs nog in de IT-beveiligingsfirma Exclusive. Parallel kwam er onlangs een smak geld binnen via de verkoop van een meerderheidsbelang in de Luxemburgse financiële dienstverlener SGG.

De Belgische investeringsmaatschappij heeft ook belangen in de kalkgroep Carmeuse, de financiële groep Degroof-Petercam en de autogroep D’Ieteren. Eind vorig jaar kochten de Boehringers, een van de families achter de Duitse farmareus Boehringer Ingelheim, 10 procent van Cobepa. Agemar, de holding van de InBev-familie de Spoelberch, heeft nog steeds nipt de meerderheid.

Ook de Belgische investeerder Christian Dumolin ziet brood in de callcentersector. In enkele jaren tijd bouwde de ‘Vlaamse callcenterkoning’ via tal van overnames de callcentergroep IPG uit tot een middelgrote speler. IPG is marktleider in ons land en heeft ook activiteiten in Frankrijk en Marokko. De groep, die vroeger bekendstond als IP Globalnet, is goed voor ruim 100 miljoen euro omzet en 4.000 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud