Advertentie

Coucke investeert in durffonds Volta

Marc Coucke. ©Thomas De Boever

Marc Coucke heeft een (voorlopig) onbekend bedrag geïnvesteerd in het durfkapitaalfonds Volta Ventures. Dat blijkt uit een 'teaser' voor het programma 'Telefacts' dat morgen uitgezonden wordt.

In het promotiefilmpje van Telefacts wordt vermeld dat Coucke 'in zee gaat' met Volta Ventures. Volgens onze informatie investeerde de topman van Omega Pharma in het recentelijk opgerichte startersfonds.

Volta kwam er op initiatief van een resem Belgische toppers uit de technologiewereld. Zij wilden korte metten maken met het idee dat je naar Silicon Valley moet om een waardevol techbedrijf uit de grond te stampen. Het fonds klokte eind vorig jaar af op 42 miljoen euro. Dat geld moet dienen om de groei van Belgische start-ups aan te vuren. Het kapitaal werd ondertussen verhoogd tot 45 miljoen euro.

De initiatiefnemers van het fonds zijn Peter Hinssen (Across), Jan Vorstermans (Qunova, ex-Telenet), Jurgen Ingels (Clear2Pay), Jonas Dhaenens (Combell) en Guy Weyns (ex-Goldman Sachs en Morgan Stanley). Filip Vandamme en Frank Maene runnen het fonds en hebben het mee opgezet. Ook Dries Buytaert (Acquia, Drupal), Michel Akkermans (Clear2Pay, voorzitter van de 'shareholder advisory board' van Volta), Alain De Taeye (TomTom) en Eric Van Zele (Barco) zetten hun schouders onder het project. Aan dat lijstje kan Marc Coucke dus toegevoegd worden.

De grootste investeerders zijn evenwel het ARKimedes-Fonds II (een initiatief van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV) en het EIF (European Investment Fund).

Het nog jonge Volta-fonds investeerde al in twee start-ups: Sentiance, een bedrijf dat zelflerende technologie voor mobiele toestellen ontwikkelt (750.000 euro), en Beatswitch, dat planningssoftware maakt voor festivals (600.000 euro).

Derde investering

Volta Ventures is de derde investering van Coucke sinds de verkoop van Omega Pharma. Toen hij de groep verkocht aan het Amerikaanse Perrigo, engageerde hij zich om de cash die hij zou krijgen (600 miljoen euro) te herinvesteren in de Belgische economie. Hij stapte al in de vastgoedgroep Versluys (75 miljoen euro) en nu in de Luikse farmagroep Mithra (40 miljoen euro).

Bij de voorstelling van de Mithra-deal liet Coucke al weten dat hij voortaan meer zou focussen op investeringen in durffondsen, bijvoorbeeld voor de financiering van start-ups. 'Die fondsen worden beheerd door specialisten. Ik kan geen 500 bedrijven opvolgen, hè', verklaarde hij toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud