Coucke wordt aandeelhouder Walibi en Bellewaerde

Walibi is samen met Bellewaerde een van de 13 pretparken die Compagnie des Alpes in portefeuille heeft. ©Photo News

Marc Coucke tekent in op de kapitaalverhoging van Compagnie des Alpes, de eigenaar van de pretparken Walibi en Bellewaerde en de grootste uitbater van skidomeinen ter wereld. De ondernemer-investeerder zal enkele procenten van de Franse groep bezitten.

Coucke heeft dit jaar al tien investeringen en desinvesteringen gedaan, maar hij slaat met zijn elfde deal een grote slag. De Vlaamse ondernemer-investeerder tekent via zijn investeringsvehikel Alychlo voor bijna 10 miljoen euro in op de kapitaalverhoging van Compagnie des Alpes . Hij koopt inschrijvingsrechten van Sofival, een bestaande aandeelhouder, en zal die uitoefenen om aandelen te kopen in de kapitaaloperatie. Alychlo bezat vóór de kapitaalverhoging al 50.000 aandelen Compagnie des Alpes (0,2%). Coucke koopt de inschrijvingsrechten tegen een korting van 20 procent op de theoretische waarde.

De Franse groep wil 231 miljoen euro ophalen om haar schuldgraad te verlagen en haar investeringen te financieren. De belangrijkste bestaande aandeelhouders (waaronder de Franse overheidsholding CDC) tekenen in. Coucke zal na de kapitaalverhoging enkele procenten van Compagnie Des Alpes in handen hebben.

Het is niet de eerste stap van Coucke in de vrijetijdssector. Sinds 2015 bezit hij 30 procent van de aandelen van het Waalse dierenpark Pairi Daiza - oprichter Eric Domb heeft de rest in handen. In 2017 investeerde hij voor het eerst in d Nederlandse uitbater van indoorskipistes SnowWorld. Hij breidde zijn belang stelselmatig uit en bezit nu 90,1 procent van de aandelen.

De essentie

 • Marc Coucke tekent voor 10 miljoen euro in op de kapitaalverhoging van Compagnie des Alpes.
 • De Franse groep tankt 231 miljoen euro bij. Ze wil met de operatie haar schuldgraad verlagen en investeringen financieren.
 • Compagnie des Alpes is de wereldmarktleider in skidomeinen (Tignes, La Plagne, Avoriaz, Méribel) en een uitbater van pretparken als Parc Asterix, Futuroscope, Walibi en Bellewaerde.

In het Waalse stadje Durbuy, dat hij aan het uitbouwen is tot een toeristische hotspot, is Coucke eigenaar van Adventure Valley, een recreatiepark dat het accent legt op de natuur. Deze week opent Adventure Valley ook een indooractiviteit. Coucke is rond Durbuy ook eigenaar van een golfparcours.

Tot nu waren de investeringen en desinvesteringen van Coucke in 2021 ongeveer in evenwicht. Op basis van de ons bekende bedragen, investeerde hij sinds januari tussen 100 en 150 miljoen euro. Parallel verkocht hij voor zo’n 105 miljoen euro participaties. Dat betreft een pakket aandelen in de farmagroep Mithra en een ander in de farmaleverancier Fagron. Met Compagnie des Alpes erbij klimmen de investeringen ver boven de desinvesteringen.

Compagnie des Alpes is enkele maten groter dan al de vrijetijdsactiviteiten in Couckes portefeuille. De 32 jaar oude Franse groep is de grootste uitbater van skipistes ter wereld en de Europese nummer vier in pretparken. Ze is de eigenaar van 24 sites in zes landen. In ons land is Compagnie des Alpes het bedrijf achter de pretparken Walibi en Bellewaerde en hun waterparken Aqualibi en Aquapark.

De groep belandde in het dal door corona, wat leidde tot gesloten skipistes en pretparken. Daardoor slonk de omzet in het boekjaar 2019/2020 (tot 30 september) met meer dan een kwart (-27,9%) tot 616 miljoen euro en de brutobedrijfswinst (ebitda) met bijna 60 procent tot 93 miljoen.

Kapitaalronde tegen stevige korting

De kapitaalronde van Compagnie des Alpes ziet er als volgt uit:

Er zijn momenteel 24,6 miljoen aandelen in omloop en het is de bedoeling dat aantal te verdubbelen.

Elke aandeelhouder krijgt per aandeel in bezit de kans om in te schrijven op één nieuw aandeel via een voorkeurrecht. Dat voorkeurrecht wordt woensdagavond van het aandeel geknipt. De inschrijvingsprijs voor de nieuwe aandelen bedraagt 9,4 euro per aandeel. Dat is een korting van 57 procent op de slotkoers van dinsdag.

Het aandeel van Compagnie des Alpes opent woensdag op 21,65 euro. Wie vandaag 100 aandelen zou kopen, betaalt daar dus 2.165 euro voor en heeft het recht om in te schrijven op opnieuw 100 aandelen tegen 940 euro. Dat geeft een gemiddelde prijs van 15,52 euro (2.165 + 940 / 200). Die 15,52 euro wordt in het jargon de TERP genoemd en de theoretische koers van Compagnie des Alpes donderdag.

De inschrijvingsperiode loopt van 14 tot 21 juni. Op 30 juni noteren de nieuwe aandelen op de beurs.

Ook de halfjaarcijfers van Compagnie des Alpes waren zoals verwacht dramatisch. De omzet viel tussen 30 september en 30 maart met 93 procent terug. Gelukkig kreeg de groep in die periode 83 miljoen euro steun van de Franse overheid voor de gesloten skiliften. Daardoor dook de brutobedrijfswinst (ebitda) slechts 17 miljoen euro in het rood.

Coucke moet niet meteen rekenen op een riant dividend van de Franse groep. Compagnie des Alpes voorziet pas vanaf 2023 een terugkeer van de winstuitkeringsratio van voor corona.

De vooruitzichten zien er echter beter uit. De Franse parken, zoals Astérix en Futuroscope, heropenden op 9 juni. De andere parken, zoals Walibi en Bellewaerde in België, zijn al sinds mei opnieuw open.

Coucke moet niet meteen rekenen op een riant dividend van de Franse groep. Compagnie des Alpes voorziet pas vanaf 2023 (over het boekjaar 2021/2022) een terugkeer van de winstuitkeringsratio van voor corona (zowat 28%). In afwachting zal hij als aandeelhouder recht hebben op een dividend in natura: gratis skipassen of toegangstickets voor een pretpark.

Compagnie des Alpes

 • Uitbater van skidomeinen en pretparken
 • Aantal skidomeinen: 11 (+4 minderheidsbelangen)
  Onder meer: La Plagne, Les Arcs, Tignes, Méribel, Serre Chevalier.
 • Aantal pretparken: 13
  Onder meer: Parc Astérix, Walibi, Bellewaerde, Futuroscope, Musée Grévin (Parijs)
  Belgische parken: Walibi, Bellewaerde en hun waterparken Aqualibi en Aquapark.
 • Omzet 2019/2020 (tot 30 september): 616 miljoen euro (-28%)
 • Brutobedrijfswinst (ebitda): 93 miljoen euro (-60%)
 • Grootste aandeelhouder (30/09/2020): staatsholding Caisse des Dépôts (39,2%)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud