De Gucht adviseur bij investeringsfonds CVC

Karel De Gucht ©Thierry du Bois

Voormalig eurocommissaris Karel De Gucht wordt adviseur van CVC. Dat vernam De Tijd. Johnny Thijs (ex-Bpost), die de private-equityreus al tussen 1999 en 2004 adviseerde, neemt diezelfde rol misschien opnieuw op.

Karel De Gucht was eurocommissaris van 2009 tot 2014, eerst van Ontwikkelingssamenwerking, daarna van Handel. Zijn mandaat liep eind oktober af. 18 maanden lang mag hij niet in de privésector gaan werken. Dat is een soort ontluizingsperiode om belangenvermenging tegen te gaan. Als hij toch voorstellen binnenkrijgt, moet hij daarvoor een aanvraag indienden bij de Europese Commissie.

Europa keurde al zijn benoeming bij de Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital goed, alsook een bestuurszitje bij Proximus (ex-Belgacom). De Gucht liet Europa ook weten dat hij uitgenodigd was om deel uit te maken van de raad van bestuur van de telecomgroep, maar van een effectieve benoeming is voorlopig nog geen sprake.

Niet de enige adviseur

De Gucht zal in de adviesraad van CVC onder anderen Duco Sickinghe (ex-Telenet) en diens voormalige concurrent Didier Bellens (ex-Belgacom) tegen het lijf lopen. Ook Guy de Marnix (ex-ING) en Joost van Heyningen Nanninga zitten in de Belgische adviesraad van CVC. Mogelijk komt in de nabije toekomst ook Johnny Thijs zich bij hen voegen. De voormalige topman van Bpost was al eens adviseur van CVC tussen 1999 en 2004. Hij leidde de postgroep toen de investeringsreus er aandeelhouder van was, tussen 2005 en 2013.

CVC verwierf in ons land vooral naambekendheid als aandeelhouder van Bpost. Ondertussen is dat hoofdstuk afgesloten. Het investeringsfonds stapte eind 2013 volledig uit de (ondertussen beursgenoteerde) postgroep. Behalve van het afrasteringsbedrijf Betafence is CVC in België ook eigenaar van Continental Foods, de voormalige Europese tak van het Amerikaanse Campbell Soup. Continental Foods is de fabrikant van de Devos Lemmens-sausjes en Royco-soep.

De Belg Geert Duyck is een van de topmanagers (managing partners) van de internationale private-equitygroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud