Advertentie

De Mévius laat Verlinvest aan de Spoelberchs

Frédéric de Mévius. ©Dieter Telemans

Frédéric de Mévius stapt na 23 jaar op bij de investeringsmaatschappij Verlinvest. Zijn vertrek gaat gepaard met de verkoop van zijn participatie aan de familie de Spoelberch, die andere AB InBev-familie. Die controleert straks zowel Verlinvest als sectorgenoot Cobepa.

Verlinvest werd in 1995 opgericht door Frédéric de Mévius (foto) en zijn neef Philippe de Spoelberch. Hun doel? De families achter de bouwer Interbrew verenigen rond een nieuw project ‘met de discipline van een private-equityfonds en de langetermijnvisie van een holding’, zei de Mévius ooit.

De 60-jarige de Mévius was algemeen directeur van Verlinvest tot eind 2012. Daarna werd hij voorzitter van de raad van bestuur. Via de investeringsmaatschappij bouwde de voormalige zakenbankier een portefeuille uit in tal van sectoren, met een prominent gewicht voor bedrijven uit de voedings- en drankensector. Een van zijn topdeals was de verkoop van Vitamin Water voor 4 miljard dollar aan Coca-Cola in 2007. Verlinvest zit vandaag in het kapitaal van 26 bedrijven op drie continenten en beheert activa ter waarde van meer dan 1,6 miljard euro.

Na 23 jaar houdt de Mévius het nu voor bekeken. Hij zal zich volgens onze informatie straks onder meer bezighouden met zijn landbouw- en wijndomein La Falize, in de provincie Namen. Maar voor zijn vertrek gaat hij samen met Verlinvest op zoek naar een CEO voor de investeringsmaatschappij.

De Mévius was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar, maar Verlinvest bevestigde intussen dat hij vertrekt en dat er wordt gezocht naar een nieuwe topman. Over de verkoop van zijn participatie aan de Spoelberchs rept de investeringsmaatschappij evenwel met geen woord.

Na het vertrek van de Mévius en de verkoop van de participatie van zijn familie (10%) aan de familie de Spoelberch (90%) zal die laatste de volledige controle hebben over Verlinvest. Ze bezit ook iets meer dan de helft van de aandelen van de investeringsmaatschappij Cobepa.

Diversifiëren

Verlinvest en Cobepa zijn twee van de vehikels waarmee de Belgische AB InBev-families hun vermogen diversifiëren. Hun tentakels reiken wereldwijd tot in tientallen bedrijven (zie illustratie) en ze bezitten voorts veel vastgoed, gronden en bossen. De belangrijkste andere vehikels zijn Adrien Invest, Patrinvest, Société Familiale d’Investissement en GDS Consult. Sommige telgen investeren ook in eigen naam - denk aan Alexandre Van Damme, die aandeelhouder is van de voetbalclub Anderlecht.

Cobepa leunt het dichtst aan bij Verlinvest. Zes bestuurders zetelen zowel bij Verlinvest als bij Cobepa en ze hebben één participatie gemeen: de steengroeve Carrières du Hainaut.

De diversificatie van de AB InBev-families wierp niet altijd vruchten af. Zo draaiden hun investeringen in het farmabedrijf UCB, maar vooral in Fortis, uit op een fiasco.

©Mediafin

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.