Advertentie

Deurenfabrikant Theuma eerste deal voor M80-fonds

Peter Maenhout, de CEO van het nieuwe investeringsfonds M80.

Het investeringsfonds M80 koopt, samen met het management, de deurenfabrikant Theuma. Het is de eerste Belgische deal van het nieuwe fonds, dat ook in twee buitenlandse bedrijven stapt.

M80 werd eind vorig jaar opgericht en haalde in een eerste fase meer dan 100 miljoen euro op. De ambitie is het dubbele in te zamelen. Onder meer Peter Maenhout (ex-Gimv) en serieondernemer José Zurstrassen (ex-Skynet en ex-Keytrade) zitten aan boord. M80 mikt op mature bedrijven in de consumentensector, de gezondheidszorg, businessdiensten en de maakindustrie die dankzij digitalisering een stevige groei kunnen neerzetten.

José Zurstrassen. ©Dries Luyten

Vijf maanden na de oprichting heeft M80 een eerste Belgische deal beet. Het neemt, samen met het management, de fabrikant van binnendeuren en kozijnen Theuma over. Theuma is de Belgische marktleider in zijn metier en het nummer twee in Nederland. Het richt zich zowel op de bedrijven- als, via groothandels, de consumentenmarkt. Het bedrijf uit het Vlaams-Brabantse Bekkevoort met 320 werknemers is goed voor een omzet van 55 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 4 à 5 miljoen.

Familie

M80 neemt het bedrijf over van de familie Theunis. Opmerkelijk detail: de familie verkocht Theuma in de jaren 90 al aan het management en de Gimv. Nadien begon de familie een deurenbedrijf in het oosten van Duitsland. Beide bedrijven kwamen nadien in handen van de Nederlandse groep Doorwin. In 2004 kocht de familie Theunis het Bekkevoortse bedrijf terug.

Er zijn nog veel kleine spelers in de deurensector. Theuma kan een consoliderende rol spelen.
Peter maenhout
CEO M80

Theuma wil met zijn nieuwe financiële partner een consoliderende rol spelen in de sector. ‘Er zijn nog veel kleine spelers’, stelt M80-CEO Peter Maenhout. In België zijn De Coene Products en Eribel de grootste concurrenten. De nieuwe eigenaars willen ook investeren in digitalisering en IT, onder meer voor de orderverwerking en de productieplanning.

‘Theuma is onder meer gespecialiseerd in inbraak-, brand- en geluidswerende deuren. België heeft in Europa de strengste regels op dat vlak. Alle deuren moeten getest worden voor ze op de markt komen. De technische expertise van Theuma is een concurrentieel voordeel’, vertelt Maenhout.

Domeinnamen

Eind vorig jaar werkte het team van M80 in alle stilte ook aan twee andere deals, die nu ook rond zijn. Het investeringsfonds koopt een ‘substantiële’ minderheid in het Franse Eurodommages (met het Franse fonds Qualium) en het Luxemburgs-Franse Gandi.net (met Montefiore Investments).

Eurodommages is een verzekeringsmakelaar die gespecialiseerd is in voertuigverzekeringen voor bestuurders met een hoge malus of voor jongeren die moeilijk een verzekering kunnen krijgen. Het bedrijf uit Bordeaux int jaarlijks 30 miljoen euro aan premies en realiseert daarop een ebitda van 9 à 10 miljoen euro.

Gandi.net, dat een omzet van 40 miljoen euro en bijna 5 miljoen ebitda boekt, beheert meer dan 2,5 miljoen domeinnamen. Het is wereldwijd actief, het nummer twee in Frankrijk en de derde grootste speler in België. De sector is in volle beweging, zoals de overname van de Belgische marktleider Combell eind vorig jaar nog illustreerde. M80 hoopt daarop te kunnen inspelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud