Dries Buytaert verkoopt meerderheid van techbedrijf Acquia

Dries Buytaert, de uitvinder van opensourcesoftware Drupal, richtte ook Acquia op. ©Dieter Telemans/ID

De Amerikaanse private-equitygroep Vista Equity Partners heeft een akkoord bereikt voor de aankoop van een meerderheidsbelang in Acquia, het bedrijf dat werd opgericht door de technologieondernemer Dries Buytaert.

Dat bevestigt Dries Buytaert op zijn blog. Financiële details worden niet vrijgegeven, maar volgens het persagentschap Bloomberg zou Acquia bij deze deal gewaardeerd worden op bijna 1 miljard dollar.

Het gaat niet om een totale uitverkoop. Buytaert blijft zelf aan boord. Enkele investeringsfondsen van het eerste uur, North Bridge en Sigma Prima, stappen wel uit het bedrijf. Zij stopten geld in het bedrijf toen Buytaert nog student was. 

Beursgang

Al jaren doen er geruchten de ronde over een beursgang van Acquia, geeft Buytaert toe. 'Dat is nog steeds een goede optie voor Acquia, maar ik ben ook blij dat we nu een privaat en onafhankelijk bedrijf blijven voor de nabije toekomst', zegt Buytaert. Hij wijst er wel op dat Vista kapitaal kan aanleveren voor overnames.

Buyaert ontwikkelde jaren geleden de openbronsoftware Drupal die gebruikt wordt om websites te bouwen en digitale inhoud te produceren en beheren.

Buytaert ontwikkelde jaren geleden de openbronsoftware Drupal die gebruikt wordt om websites te bouwen en digitale inhoud te produceren en beheren. Nadat Drupal de wereld veroverde richtte Buytaert Acquia op, een commercieel bedrijf dat diensten aanbiedt op basis van Drupal. 

Boston

Het bedrijf telt grote namen als IBM en Vodafone onder zijn klanten en haalde vorig jaar een omzet van 200 miljoen dollar. Het bedrijf met hoofdzetel in Boston telt ruim 800 werknemers.

Dries Buytaert, de uitvinder van opensourcesoftware Drupal, richtte ook Acquia op. ©Dries Luyten

Buytaert staat niet meer zelf aan het hoofd van Acquia. In 2017 liet hij de leiding over aan Michael Sullivan, een voormalige manager van Hewlett Packard. Buytaert is sindsdien voorzitter en technologiedirecteur.

Het beheersysteem Drupal verloor al enige tijd marktaandeel, maar Acquia tekende dit jaar al voor twee overnames. Eerder deze maand werd het Britse DX8 ingelijfd, een bouwer van Drupal-websites voor bedrijven waaronder de Duitse chemiereus Bayer. In mei kocht Acquia sectorgenoot Mautic, de maker van een open platform voor de automatisering van marketingcampagnes.

Vista

Vista Equity Partners is het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Robert Smith, volgens Forbes goed voor een vermogen van 5 miljard dollar. Hij maakte fortuin door sinds 2000 te investeren in softwarebedrijven. Dat ecosysteem rond Vista telt meer dan 60 bedrijven en 70.000 werknemers. 'Door daar mee samen te werken kunnen we onze missie versnellen', zegt Buytaert.

Miljardair Robert Smith ©AFP

Smith kwam onlangs in het nieuws als filantroop. Hij beloofde alle studieleningen af te lossen van alle studenten die dit jaar afstuderen in Morehouse College in Georgia. Op die universiteit lopen historisch vooral zwarte jongens school. Die geste, die ook de leningen van hun ouders omvat, kost Smith 34 miljoen dollar.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud