Durfkapitalisten pompen 1 miljard in Belgische bedrijven

De instap van de private-equitygroep Waterland in de kranenspecialist Sarens is een van de grootste deals van 2011.

Belgische en Europese durfkapitaal- en investeringsfondsen pompten vorig jaar 962 miljoen euro in 123 Belgische bedrijven. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de durfkapitaalvereniging BVA.

De investeringen van de durfkapitaal- en private-equityfondsen in Belgische bedrijven handhaven zich. In 2010 bereikten ze 987 miljoen euro, vorig jaar was dat amper minder (962 miljoen). Maar in 2007 ging het wel nog om meer dan 2 miljard euro.

Het bedrag van 2011 valt uiteen in twee delen: Belgische fondsen investeerden 332 miljoen in ondernemingen uit eigen land. Hun Europese sectorgenoten pompten 630 miljoen in Belgische bedrijven. Bij de grootste deals van 2011 zitten onder meer de instap van het Belgische-Nederlandse fonds Waterland in de kranenspecialist Sarens (100 miljoen euro, weliswaar over enkele jaren), de investering van Cobepa in de Nederlandse baggeraar Van Oord (100 miljoen) of nog de deelname van het Gimv XL Fonds aan de kapitaalverhoging van de voedingsgroep PinguinLutosa.

Ook de overname van de Brusselse kabelaar Numéricable door de private-equitygroep Apax en door Philippe Lhomme zit in de cijfers. De overname van de chemiegroep Taminco is daarentegen nog niet verwerkt in de statistieken van 2011.

Als men enkel rekening houdt met de activiteit van de Belgische fondsen op hun thuismarkt en in de rest van Europa komt het totale investeringsbedrag uit op 583 miljoen euro. Dat is ruim een vijfde meer dan het jaar ervoor. ‘Dat geld ging voor bijna de helft naar de ondersteuning van de groei van de betrokken bedrijven en voor 20 procent naar de oprichting van nieuwe bedrijven’, zegt Edouard Abbeloos, de secretaris-generaal van de BVA.

Biotech

De Belgische fondsen blijken massaal geïnvesteerd te zijn in biotech. ‘Dat is heel belangrijk voor de jobcreatie en voor de oprichting van jonge ondernemingen. Via onderaanneming stimuleert dat ook andere activiteiten’, stelt Abbeloos. Vooruitzichten maken voor dit jaar is moeilijk, omdat één grote deal de statistieken kan beïnvloeden. Zo wordt onder meer de verkoop van Taminco voor 1,2 miljard euro aan de private-equitygroep Apollo in het jaaroverzicht van 2012 opgenomen.

Private equity is al lang geen randfenomeen meer in België. Uit een studie van De Tijd in het voorjaar bleek dat bijna 100.000 Belgen werken in een onderneming die in handen is van of voor minstens 25 procent gecontroleerd wordt door een private-equityfirma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud