Electrawinds halveert jaarwinst Gimv

Koen Dejonckheere, CEO van Gimv ©Photo News

Het Electrawinds-fiasco laat sporen na in de jaarcijfers van Gimv. De nettowinst halveerde, vooral omdat de groenestroomproducent voor 18,5 miljoen de resultaten aanvrat.

Gimv zag zijn nettowinst over het boekjaar, dat tot 31 maart liep, halveren van 32,7 naar 15 miljoen euro of 61 cent per aandeel. Dat is vooral het gevolg van lagere beleggingsmeerwaarden én het fiasco rond groenestroomproducent Electrawinds, dat voor 18,5 miljoen euro aan de resultaten vrat. Dat bedrag gomde ook 1,8 procent van het eigen vermogen uit. 

Gimv investeerde 25,3 miljoen euro in Electrawinds, dat onlangs onder de vleugels van de Luikse intercommunale Tecteo een doorstart maakte. De groep verkocht haar schuldvordering voor 4,9 miljoen aan Tecteo, dat dit bedrag over vijf jaar zal aflossen, en streek ook 6,2 miljoen intresten op. 'Dat betekent dat Gimv over de gehele looptijd minstens 44 procent van de investering zal recupereren', klinkt het. Gimv wijst nog op een 'eventuele realisatie' van het belang in het beursgenoteerde Electrawinds SE, maar de beurskoers van die overgebleven lege beursschelp is intussen gedecimeerd.

Electrawinds is de belangrijkste schaduw over een boekjaar waar de investeringsmaatschappij haar naam waar maakte. Een sterke groei van de portefeuille drong de berg cash terug van 195 naar 57 miljoen euro, tegenover een half miljard begin 2008.

Net als tijdens de eerste jaarhelft zette Gimv ook tijdens de tweede helft van het boekjaar, dat tot 31 maart liep, in stevig tempo het geld aan het werk. De investeringsmaatschappij trok met 195 miljoen fors meer geld uit voor nieuwe projecten dan de 96 miljoen die ze cashte. Bovendien liet ze 33 miljoen dividend cash vloeien naar de aandeelhouders die niet voor een uitkering in aandelen opteerden.

Het resultaat is dat Gimv nu nog netto 57 miljoen laagrentende cash op de balans heeft staan. Eind september was dat 138 miljoen, eind maart 195 miljoen. Op een jaar tijd is de berg cash dus met 70 procent afgetopt.

De groep is onder CEO Koen Dejonckheere al een tijdje bezig de cash geleidelijk aan het werk te zetten. Begin 2010 zat Gimv nog op een berg cash van dik 300 miljoen, begin 2008 - vlak voor de start van de financiële crisis - was dat zelfs ruim een half miljard.

In de toelichting spreekt Dejonckheere van een 'historisch hoge investeringsactiviteit'. Hij stipt nog aan dat het fiasco rond Electrawinds, waar Gimv net als andere investeerders dus stevig op de blaren moest zitten, 'geen afbreuk doet aan het engagement richting hernieuwbare energie'.

Meest in het oog sprongen de investeringen in infrastructuur, zoals de nieuwe gevangenis van Marche-en-Famenne. Dat gebeurt samen met de staatsbank Belfius onder de noemer DG Infra. Gimv stopt ook 72 miljoen in een nieuw investeringsfonds voor de gezondheidszorg, Gimv Health & Care. 

Met 57 miljoen maakt de cash nu nog minder dan 6 procent uit van de intrinsieke waarde van Gimv. Die beliep eind maart 992 miljoen euro of 40,12 euro. De beurskoers - 37,13 euro woensdagavond - impliceert dus nog een korting van goed 7 procent op de onderliggende waarde.

De investeringsmaatschappij keert een stabiel dividend uit van 2,45 euro bruto per aandeel of 60,6 miljoen euro. Dat is dus in principe meer dan de resterende cash, al zal er minder uit het bedrijf wegvloeien. Gimv opteert immers opnieuw voor een keuzedividend. Over het vorige boekjaar keerde Gimv 57 procent van de coupon in nieuwe aandelen in plaats van cash uit.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud