Familie achter C&A koopt Lunch Garden

Lunch Garden baat 72 restaurants uit. ©BELGA

Het investeringsfonds Bregal Freshstream neemt de restaurantketen Lunch Garden over.

De verkoop is aan de vertegenwoordigers van het personeel meegedeeld op een buitengewone ondernemingsraad. Hoeveel het fonds op tafel legt, is niet bekend. Bregal Freshstream neemt in totaal 72 restaurants over, meestal gelegen naast grote Carrefour-winkels of in Inno-warenhuizen.

Lunch Garden sukkelde de voorbije jaren met een zwakke rendabiliteit. Het realiseerde vorig jaar met bijna 1.500 werknemers een omzet van 100 miljoen euro. De operationele winst bedroeg slechts 1,1 miljoen euro. Netto ging de keten 2,5 miljoen euro in het rood.

Volgens CEO Annick Van Overstraeten is de turnaround van het bedrijf ingezet en breekt er na een herstructureringsperiode van zo'n vijf jaar een periode van groei aan. 'We gaan verder met het remodelen van bestaande vestigingen en willen nieuwe verkooppunten openen'. Daarnaast mikt Lunch Garden ook op het binnenhalen van contracten voor het uitbaten van de bezoekerscafetaria's van ziekenhuizen.

Van Overstraeten (ex-Quick) leidt het bedrijf ruim zes jaar. Zij blijft aan boord na de overname en zal samen met andere leden van de directie mee participeren in de overname.De overnameprijs werd niet bekend gemaakt.

Brenninkmeijers

Lunch Garden is de eerste investering van Bregal Freshstream, een nieuw fonds dat in september 600 miljoen euro ophaalde. Dat geld komt allemaal van Bregal Investments. Bregal is een onderdeel van Cofra Holding, een investeringsvehikel van de Nederlandse miljardairsfamilie Brenninkmeijer. Dat is ook de eigenaar van de kledingketen C&A en bezit ook de vastgoedgroep Redevco.

Redevco is eigenaar van 68 panden van de supermarktketen Carrefour in ons land. Op de grote Carrefour-sites zijn vaak ook Lunch Gardens te vinden, gezien de voormalige GB-supermarkten en de restaurantketen zusterbedrijven waren in de GIB-groep (zie historiek onderaan). Ook Inno maakte daar trouwens deel van uit.

Het Freshstream-fonds wordt geleid wordt door een aantal voormalige dealmakers van het investeringsfonds Doughty Hanson (ex-Balta) en Towerbrook. Ze richten zich op deals van 30 tot 100 miljoen euro in het VK en de Benelux.

KBC

Lunch Garden kwam in 2009 in handen van het Nederlandse investeringsfonds H2 en KBC Private Equity. Na de financiële crisis verkocht KBC het gros van zijn private-equityportfeuille aan KeBek, een fonds opgericht door ex-medewerkers van KBC Private Equity. Lunch Garden was daar een onderdeel van. Ook Solferino, de vennootschap van Grégoire de Spoelberch en Thibaut van Hövell, is er aandeelhouder.

Eind vorig jaar maakten twee hoofdaandeelhouders bekend dat ze in samenwerking met de intermediair DC Advisory begonnen na te denken over de toekomst van hun aandeelhouderschap in het bedrijf.

1995 GIB, de groep boven onder meer de GB-supermarkten, Brico en Quick, voegt zijn twee restaurantketens (Resto GB en het opgekochte Sarma-Nopri) samen onder de naam Lunch Garden.

2002 GIB verkoopt de keten aan Carestel.

2004 Lunch Garden komt in handen van de privé-investeerders: Grégoire de Spoelberch, Thibault van Hövell en KBC Private Equity. De keten draait op dat moment nog goed, maar de nodige investeringen blijven uit en het gaat bergaf. Als de directie een duur loonakkoord wil wijzigen, volgt een clash met de vakbonden.

2009 Het Nederlandse H2 Equity Partners neemt het bedrijf over. De vorige eigenaren behouden een minderheidsbelang. H2 belooft 30 miljoen euro te investeren, in ruil beloven de vakbonden sociale vrede.

2012 26 van de 64 restaurants zijn omgevormd, en het investeringsbedrag wordt opgetrokken tot 60 miljoen euro. Van sociale vrede is echter geen sprake: zowel de toegenomen werkdruk als de vraag van de directie om flexibiliteit leiden tot conflicten met de vakbonden.

2014 Lunch Garden begint uit het dal te klimmen. De verliezen van de restaurantketen krimpen, maar de weg is nog lang, maar netto maakt ze nog verlies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud