Advertentie

Familie Boël zet in op Indiase landbouw

DeHaat wil Indiase boeren alle landbouwproducten, maar ook andere diensten zoals financieringen aanbieden via een centraal platform. ©EPA

De Boël-holding Sofina investeert enkele tientallen miljoenen euro's in DeHaat, een digitaal platform dat de spil van de Indiase landbouwsector wil worden.

De investering van Sofina gebeurt in een kapitaalronde van 115 miljoen dollar (99 miljoen euro), waarin de holding van de familie Boël de voortrekkersrol speelt. Brengen ook vers geld aan: Lightforce - een investeerder die onder meer wordt gesteund door de prinselijke familie van Liechtenstein - en het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek. De bestaande aandeelhouders - waaronder Sofina-bondgenoot Sequoia - leggen ook geld op tafel. DeHaat zou bij de transactie gewaardeerd zijn op zo'n half miljard dollar.

DeHaat - 'dorp' in het Hindi - probeert landbouwers en hun leveranciers te verbinden via één platform. De marktplaats biedt hen alle landbouwproducten, maar ook andere diensten zoals financiering aan. 'Van zaad tot de markt', luidt de slogan van het tienjarige bedrijf. Volgens de start-up gebruiken 650.000 landbouwers zijn platform, onder wie 3.000 micro-ondernemers, die dankzij het platform hun krachten kunnen bundelen.

Met de verse middelen wil DeHaat - dat gebaseerd is in Gurugram (nabij New Delhi) en in het Noord-Indiase Patna - zijn diensten uitbreiden naar alle Indiase landbouwclusters, zegt medeoprichter en CEO Shashank Kumar. Volgens een recente studie van de consultant EY zal de Indiase sector voor landbouwtechnologie (agritech in het vakjargon) over enkele jaren goed zijn voor een omzet van 24 miljard dollar (21 miljard euro).

Bondgenoot

De familie Boël is de jongste tijd heel actief aan het investeren. Ze stopte onlangs geld in het Amerikaanse Twin Health. Diens technologie maakt het mogelijk digitale klonen van mensen te maken met het oog op hun verzorging en genezing. De investering gebeurde bij een kapitaalronde van 140 miljoen dollar (121 miljoen euro).

Ook in dat dossier was Sofina's aloude bondgenoot Sequoia van de partij. De legendarische Amerikaanse durfkapitalist is al decennia een bondgenoot van de holding van de familie Boël.

Sofina en Sequoia staan ook op het punt samen stevig te investeren in het Belgische databedrijf Collibra.

De twee partners staan ook op het punt samen stevig te investeren in het Belgische databedrijf Collibra. Dat wil zo'n 250 miljoen dollar ophalen. Het duo zou samen voor ongeveer twee derde van het verse geld instaan.

Collibra zou bij die operatie gewaardeerd worden op 5 miljard dollar (4,3 miljard euro) en zou zo het waardevolste Belgische niet-genoteerde techbedrijf zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud