Familie De Clerck almaar ambitieuzer als investeerder

Gregory De Clerck, één van de twee zonen van Jan De Clerck. ©BELGA

Dovesco, de investeringsmaatschappij van de familie De Clerck (Domo), slorpt sectorgenoot Metis Capital op. Ze mikt voortaan ook op grotere transacties.

De familie De Clerck is bij het grote publiek vooral bekend als de eigenaar van de vloerbekledingsreus Beaulieu International (BIG). Die zag in 2005 het levenslicht, toen de meeste stukken van de oorspronkelijke Beaulieu-groep weer werden samengevoegd.

Anthony De Clerck ©rv

Domo bleef toen uit de fusie. Het bedrijf van Jan De Clerck - de oudste zoon van patriarch Roger De Clerck - groeide uit tot een chemiegroep die onder meer focust op nylon, meststoffen en polymeren en goed is voor een omzet van bijna 850 miljoen euro.

De familie - lees: Jans zonen Gregory en Anthony De Clerck - diversifieerde daarnaast in vastgoedontwikkeling (bedrijvenparken en alternatieve energieprojecten) en in durfkapitaal. Dat laatste gebeurt via de investeringsmaatschappij Dovesco.

Metis Capital

Dat vehikel slorpt nu Metis Capital op. Dat is de voormalige Belgische tak van de Nederlandse investeringsmaatschappij NPM Capital. Twee jaar geleden gingen de twee Belgische managers van NPM Capital, Philip Ghekiere en Philippe Touquet, hun eigen weg. Ze bleven de bestaande Belgische investeringen van NPM Capital beheren: een meerderheidsbelang (94%) in de reclamedistributeur Belgische Distributiedienst (BD) - die al enkele maanden in de etalage staat - en een achtergestelde lening aan de fusiegroep Dujardin-Ardo.

Met Metis Capital erbij gaat Dovesco zijn investeringsfocus verbreden. Het vehikel van de familie De Clerck focuste tot nu op bedrijven met een ondernemingswaarde (het kapitaal plus de schulden) tussen 10 en 50 miljoen euro. Voortaan gaat het zich ook richten op grotere deals en mikken op bedrijven met een ondernemingswaarde van 50 à 200 miljoen euro.

‘De De Clercks hebben veel industriële feeling en knowhow’, zegt een Belgische dealmaker. ‘Met Ghekiere - een voormalig zakenadvocaat en de ex-nummer twee bij de IT-dienstverlener Capco - erbij krijgen ze expertise in deals, in de structurering van transacties en in deugdelijk bestuur.’

Meer Agnelli dan Coucke

Ik zou de De Clercks bij Dovesco niet vergelijken met investeerders als Coucke of Balcaen. Ze zijn veeleer ‘mini-Agnellis’, de familie achter Fiat.
EEN ANONIEME DEALMAKER

Is Dovesco 2.0 vergelijkbaar met andere Belgische familiale investeringsmaatschappijen zoals Alychlo (Marc Coucke), Baltisse (Filip Balcaen) of Saffelberg (Jos Sluys)? Onze dealmaker vindt van niet. ‘De ondernemers die u noemt verkochten hun bedrijf en richtten zich pas nadien voluit op investeringen. Ik zou de De Clercks veeleer bestempelen als mini-Agnellis (de Italiaanse familie achter Fiat en Benetton die met Exor een eigen holding heeft, red.).’

De familie De Clerck heeft participaties in een tiental bedrijven, gaande van Belbal (ballonnen), Labophar (voedingssupplementen) tot Aerosleep (slaapoplossingen voor baby’s) en Power Solutions (verhuur van energiegeneratoren). Eind vorig jaar kocht Dovesco ook een belang van 45 procent in de uitzendgroep Vivaldis, naast enkele andere Vlaamse ondernemersfamilies en Buysse & Partners, de investeringsmaatschappij rond Frank Buysse.

Dovesco zit ook aan de verkoopzijde. Enkele maanden geleden verkocht de investeringsmaatschappij haar kunstgrasactiviteiten (Sport & Leisure Group, ook bekend als Domo Sports Grass) aan het Franse investeringsfonds Chequers Capital. Intussen staat ook de participatie in de fitnessketen Jims in de etalage. Zowel financiële als industriële bedrijven komen in aanmerking als mogelijke koper. Dovesco bezit ongeveer 60 procent van de aandelen van Jims, topman Francis Ottevaere de rest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud