Filip Balcaen koopt luxekaarsen Baobab

Filip Balcaen neemt Baobab over van de investeringsmaatschappij Indufin. ©Emy Elleboog

Baltisse, het investeringsvehikel van Filip Balcaen, koopt de producent van luxekaarsen Baobab. Ook het management en Jan Vergote, een compagnon de route van Balcaen, investeren mee in de nieuwe constructie.

De investeringsmaatschappij Indufin trok begin dit jaar de verkoop van de Waalse producent van luxekaarsen Baobab op gang. Zes maanden later is er witte rook. De koper is Baltisse, het investeringsvehikel van Filip Balcaen (ex-Balta, ex-IVC).

Hoeveel de ondernemer-investeerder op tafel legt, is niet bekend, al circuleerde bij de aanvang van de verkoopoperatie een prijskaartje van mogelijk meer dan 100 miljoen euro.

Baobab is gespecialiseerd in luxekaarsen die in potten uit mondgeblazen glas of edelmetaal bedekt met leer zijn gegoten. Baobab heeft vier eigen flagshipstores in Antwerpen, Brussel, Londen en Parijs. Ook verkoopt het zijn luxekaarsen in winkels van derden op alle continenten. Zijn producten zijn te vinden in luxewarenhuizen (zoals Harrods, John Lewis, Le Bon Marché Rive Gauche en De Bijenkorf), maar ook in decoratie- en bloemenwinkels.

Het bedrijf boekte vorig jaar een geconsolideerde omzet van 25 miljoen euro. Voor dit jaar gaat Baobab uit van een omzet van 35 miljoen. De groep telt een honderdtal medewerkers.

Baobab is gespecialiseerd in luxekaarsen die in potten uit mondgeblazen glas of edelmetaal bedekt met leer zijn gegoten.

De investeringsmaatschappij Indufin zat sinds 2015 aan boord bij Baobab en bezat ongeveer 60 procent van de aandelen. Het management rond CEO Alain Lahy had de rest in handen.

Van Waeyenberge

Baobab was een van de drie overblijvende participaties van Indufin Capital Partners. De andere twee zijn het softwarebedrijf AXI en de familiale Waalse schuimenproducent NMC.

Anderhalf jaar geleden beslisten de Vlaamse ondernemersfamilie Van Waeyenberge en haar Luxemburgse partner Luxempart elk hun eigen weg te gaan in private equity. Tot dan bezaten ze allebei de helft van Indufin Capital Partners.

Kort daarna richtte de familie Van Waeyenberge samen met enkele andere families het Indufin Investment Fund op. Dat heeft intussen drie participaties: het IT-bedrijf Cheops, het communicatiebureau Springbok en de distributeur van tuingereedschap en doe-het-zelfmateriaal Varo. Onder meer Mark Leysen (verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits) pompte geld in het nieuwe Indufin-fonds.

Vinyl

In de nieuwe constructie boven Baobab investeert het management aan de zijde van Baltisse opnieuw mee. Maar er komt ook een nieuwe aandeelhouder aan boord: Jan Vergote.

De ex-topman van de vinylreus IVC heeft een co-investeringsovereenkomst met Baltisse gesloten. Ze gaan samen dossiers bekijken en elkaar de mogelijkheid geven te co-investeren. Vergote doet dat via zijn investeringsvehikel Coral & Wallace. 'Ik ga werken met de CEO’s van onze co-investeringen om hun groeitraject te ondersteunen en hen te begeleiden', zegt hij.

Vergote kent Balcaen al bijna twee decennia. Hij ging in 2003 aan de slag bij Balta, voordat Balcaen het bedrijf verkocht aan het investeringsfonds Doughty Hanson. Vijf jaar later werd Vergote CEO van IVC, de vinylreus die Balcaen uit de verkoop van Balta had gehouden. Ook na de verkoop van IVC aan Mohawk in 2015 bleef hij aan het roer.

Begin dit jaar kwam daar verandering in. Vergote vertrok plots bij IVC, hoewel intern al was gecommuniceerd over zijn promotie in de Mohawk-groep. Balcaen kon niet leven met het geforceerde vertrek van Vergote en verliet de raad van bestuur van Mohawk. Hij is er wel nog aandeelhouder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud