Fortino slaat vleugels uit met techfonds van 105 miljoen euro

Duco Sickinghe, de medeoprichter van Fortino. ©Dieter Telemans

Investeerder Fortino Capital heeft 105 miljoen euro verzameld voor zijn nieuw durffonds. Daarmee verruimt het zijn blik van de Benelux naar heel Noordwest-Europa.

Fortino Capital zag in 2013 het levenslicht toen de ex-Telenet-toppers Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes zich op private equity (niet-beursgenoteerde bedrijven) besloten te storten. Dat leverde al twee fondsen op: een durffonds van 80 miljoen euro dat focust op jonge software- en technologiebedrijven en een groter fonds met 242 miljoen kapitaal dat mikt op grotere en meer mature bedrijven.

Vorig jaar liet het bedrijf weten dat een derde fonds onder de Fortino-vlag in de maak was: het durffonds Fortino Capital Venture II. Daarbij werd net als bij Fortino Capital Venture I gemikt op 80 miljoen euro. Maar het werd 105 miljoen euro.

Wij willen aanwezig zijn, voeling hebben met een bedrijf.
Duco Sickinghe
Medeoprichter Fortino Capital

Het nieuwe fonds mikt op vroege investeringen - van zaaikapitaal tot series A-investeringen, heet dat in durkfkapitaaljargon - van 1 tot 3 miljoen euro. Er is ook voldoende vuurkracht voor opvolginvesteringen. De focus ligt opnieuw op technologiebedrijven die diensten leveren aan andere bedrijven (B2B), het liefst met een software-as-a-service (SaaS)- of platform-as-a-service (PaaS)-model.

Breder net

Nieuw is dat Fortino zijn netten almaar verder uitgooit. Waar de groep ooit met een blik op België begon, groeide dat gaandeweg naar een Beneluxaanpak, met een bijbehorend kantoor in Amsterdam. Nu wordt die blik weer verruimd, tot wat Sickinghe als 'Noordwest-Europa' omschrijft. 'De eerste focus ligt op Frankrijk en Duitsland.'

'Maar we willen nog altijd een zekere nabijheid. Het moet het liefst op een dag te bereizen vallen. Als investeerder of lid van de raad van bestuur moet je voldoende aanwezig kunnen zijn, zeker als je voeling wil hebben met het bedrijf. Er zijn investeerders die dat niet nodig vinden, maar dat is niet ons model.'

Bij het zoeken naar geld merkt Fortino weinig van de covidcrisis, zegt Sickinghe. 'Het helpt dat we kunnen rekenen op een trouwe basis. En die is opnieuw verbreed met enkele nieuwe namen, wat een goed teken is.' Wie die investeerders zijn, kan Fortino niet kwijt. 'Het is een goede mix van institutionele investeerders en family offices', zegt Berckmoes. 'En wij investeren zelf ook, meer dan gebruikelijk is zelfs.'

Niet goedkoop

Tijdens de fondsenwerving zat Fortino niet stil. Nog voor de closing van het nieuwe fonds Venture II stonden er al zeven participaties op de teller (zie kaderstuk). De hoge waarderingen in de techsector, waar hier en daar voor gewaarschuwd wordt, lijken geen al te grote hinderpaal.

Van Telenet werd begin jaren 2000 ook wel eens gezegd dat het aandeel te duur was. Maar de groei rechtvaardigde dat.
Renaat Berckmoes
Medeoprichter Fortino Capital

'De waarderingen volgen grotendeels de evolutie van de markt', relativeert Berckmoes. 'Door de correctie van de techaandelen de voorbije maanden is er al wat druk van de ketel. Dat wil niet zeggen dat het goedkoop is, maar de bedrijven waarin we investeren kunnen vaak groeicijfers van 100, 200 of 300 procent voorleggen. Daarmee haal je die waarderingen op een gegeven moment in. Maar je moet dat wel blijven waarmaken. Dat is de uitdaging.'

Berckmoes maakt de vergelijking met Telenet begin jaren 2000. 'Toen werd ook gewaarschuwd dat het aandeel overprijsd was. Maar we groeiden tussen 2001 en 2005 elk jaar met 40 à 50 procent. Dat rechtvaardigde de waardering.'

De portefeuille van Fortino Capital Venture II

  • Kaizo (NL). Helpt klantenserviceteams hun prestaties te verbeteren door onder andere elementen van gaming toe te voegen.
  • Zaion (FR). Zet artificiële intelligentie in om klanten van bedrijven geautomatiseerd via telefoon of chat te beantwoorden.
  • ReaQta (NL). Specialist in cybersecurity. Speurt automatisch naar afwijkingen in gedragspatronen op computers en bekijkt dan of dat aan malware ligt. Werkt onder andere voor overheden en grote bedrijven.
  • VaultSpeed (BE). Specialist in het slim wegschrijven van data, zodat ze ook bij grote datastromen snel raadpleegbaar zijn. Grootste klant is de Japanse bank Nomura.
  • iObeya (FR). Software die complexe bedrijfsprocessen visueel voorstelt, zodat ze geoptimaliseerd kunnen worden.
  • Fooddesk (BE/NL). Software voor allergeenmanagement. Wordt gebruikt in ziekenhuizen, rusthuizen, restaurants en maaltijdbezorgbedrijven.
  • Oqton (BE/VS). AI-gedreven software voor de maakindstrie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud