Gilde koopt afdeling gasreus Linde

Chemogas was jarenlang een onderdeel van de Duitse gasreus Linde. ©AFP

Het durffonds neemt Chemogas, de afdeling chemische gassen van Linde, over voor een onbekend bedrag.

Gilde koopt zich bij Chemogas in via het fonds Gilde Equity Management (GEM Benelux). Het legt de hand op een meerderheidsbelang in het bedrijf uit Grimbergen. Het vijfkoppig management van het bedrijf investeert mee en krijgt een substantiële minderheid in handen. 'Het management probeerde al tien jaar met Chemogas een een management buy-out op te zetten. Eind vorig jaar ging Linde overstag', legt Frédéric Van den Weghe, vennoot bij GEM Benelux, uit.

Chemogas is gespecialiseerd in het vermarkten van chemische gassen in kleine verpakkingen (cilinders, vaten). Het was daarom altijd al een buitenbeentje bij Linde, dat focust op grote volumes. Het bedrijf is onder meer actief in ethyleenoxyde (gebruikt voor sterilisatie), ammoniak en propyleen. Het recycleert tevens afval en verpakkingen. Chemogas is gebaseerd in Vlaanderen, maar exporteert zijn producten in 70 landen. Het realiseert een omzet van bijna 25 miljoen euro en telt een 40-tal medewerkers.

Het wordt de vierde participatie van GEM Benelux in ons land. De andere Belgische bedrijven in portefeuille zijn de uitzendgroep Actief Interim, de glasparelproducent Sovitec en de kruiden- en specerijenspecialist ISFI. In totaal telt GEM Benelux 16 participaties.

GEM investeert in Chemogas via zijn derde fonds, dat een kapitaal  van 275 miljoen euro heeft. Het mikt op bedrijven met een ondernemingswaarde tussen 15 en 150 miljoen euro. De strategie van het Benelux-fonds bestaat erin de bedrijven in portefeuille internationaal te laten doorgroeien vooraleer ze opnieuw van de hand te doen. 

Het middelgrote Actief Interim heeft sinds de instap van GEM Benelux vijf jaar geleden bijvoorbeeld al drie grote overnames achter de rug in Nederland en Duitsland en boekt voortaan een omzet van bijna 500 miljoen euro. Voor de overname was dat minder dan 150 miljoen euro.

GEM Benelux is slechts een van de Gilde-fondsen die in ons land actief is. Gilde Buy-Out Partners en Gilde Healthcare zijn de andere twee. Gilde Buy-Out was een tijdlang aan boord bij de Belgische bedrijven Betafence (ex-Bekaert Fencing), Bekaert Textiles en CID Lines. Sinds de verkoop van CID Lines eind vorig jaar heeft het geen participaties meer in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud