Advertentie

Gimv investeert recordbedrag

GIMV-CEO Koen Dejonckheere komt met recordinvesteringen voor de dag. ©BELGA

De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv investeerde vorig jaar bijna 250 miljoen euro, maar de return daalt.

Gimv deed in het voorbije boekjaar 12 nieuwe investeringen, onder meer in het IT-bedrijf Cegeka en in verschillende farmabedrijven. Het investeerde een record van 246,2 miljoen euro, blijkt uit de jaarresultaten die het bedrijf donderdagochtend publiceerde.

Tegelijk stapte Gimv uit 9 bedrijven, waaronder de Belgische groenteproducent Greenyard. De verkoop uit die desinvesteringen bracht 371,1 miljoen euro op. 

De portfolio leverde een resultaat van 150,4 miljoen euro op, wat het bedrijf een rendement van 15,6 procent bezorgt. De portfolioreturn daalt al voor het tweede jaar op rij, al wijst het bedrijf erop dat die wel boven het doel van 15 procent blijft. 

De nettowinst daalde van 131,9 miljoen euro naar 107 miljoen euro. Gimv heeft vandaag een investeringsportefeuille van 960 miljoen euro en 54 participaties.

Stabiel dividend

Het bedrijf keert daarom een stabiel dividend van 2,50 euro bruto (1,75 euro netto) per aandeel uit. De Vlaams Participatiemaatschappij (VPM), een vehikel van de Vlaamse overheid, krijgt zo een nettodividend van 12 miljoen euro. VPM heeft 26,82 procent van Gimv in handen. De rest staat op de beurs.

VPM is op zoek naar onafhankelijke bestuurders. Dat kan ook gevolgen hebben voor Gimv, want de vijf bestuurders van VPM zetelen - zolang Vlaanderen meer dan 25 procent van Gimv bezit - automatisch ook in de raad van bestuur van de investeringsmaatschappij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud