Advertentie

Gimv slaat alarm over krappe arbeidsmarkt

©BELGAIMAGE

Het nijpende tekort aan technische profielen vormt een groter risico voor onze bedrijven dan de groeiende zorgen voor de wereldeconomie, zegt de Vlaamse investeringsmaatschappij.

‘Ik zou durven te stellen dat het gebrek aan de juiste mensen momenteel de grootste bottleneck is voor veel van de 54 bedrijven waarin we investeren’, liet Gimv-topman Koen Dejonckheere gisteren verstaan tijdens de presentatie van de halfjaarresultaten van de groep.

Nu bedrijven in nagenoeg alle sectoren volop digitaliseren, gaat de meeste aandacht naar het gebrek aan informatici, programmeurs en andere IT-profielen. ‘Maar dat is maar een deel van het verhaal. Het gaat niet alleen om ingenieurs of IT’ers. Heel wat bedrijven vinden gewoon niet de juiste mensen om machines te bedienen of om noodzakelijke herstellingen te doen.’

Dejonckheere is lang niet de enige bedrijfsleider die alarm slaat over de steeds moeilijkere zoektocht naar geschikt personeel. Per 100 jobs staan in België 3,5 vacatures open, leren de jongste cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat.

Alleen in Tsjechië, dat bovenaan in de ranking staat met 5,4 openstaande vacatures, hebben ondernemingen het nog moeilijker de juiste profielen te vinden. ‘Dat zo weinig mensen beschikbaar zijn, remt eigenlijk al jaren de groei van een aantal bedrijven af’, stelt Dejonckheere vast.

Een aantal bedrijven ziet zijn groei al jaren afgeremd omdat er te weinig mensen beschikbaar zijn.
Koen Dejonckheere
CEO Gimv

De noodkreet van de Gimv-topman komt op een moment waarop de economische vooruitzichten somberder worden. ‘We staan inderdaad voor een periode van grote volatiliteit’, blikt Dejonckheere vooruit. ‘Als de lage waterstanden in de Rijn een chemiegigant als BASF verplichten minder te produceren op zijn site in Ludwigshafen, als de autosector in de zomermaanden een halve shutdown kent, houden we er rekening mee dat dat ook een impact zal hebben op de operationale gang van zaken van onze portefeuillebedrijven.’

IKEA

Maar van een algemene malaise is nog lang geen sprake, benadrukt de CEO.

‘De industriebedrijven en de bouwondernemingen waarin we investeren, kunnen nog mooie resultaten voorleggen’, klinkt het. Voor de bedrijven in de Gimv-portefeuille die meer toegespitst zijn op retail en e-commerce ziet het plaatje er wel anders uit. ‘De herstructurering die IKEA deze week aankondigde, moeten we zien als een wake-upcall. Ik ken geen bedrijf dat nog meer lean-and-mean werkt dan IKEA. Maar ook de meubelketen moet ingrijpen nu e-commercegiganten als Zalando-moeder Rocket Internet de prijzen omlaaghalen. We merken dat ook aan de e-commercebedrijven die wij in portefeuille hebben. Ze groeien, maar de percentages liggen onder 10 procent.’

Van enig economisch onheil was alvast geen sprake in de halfjaarcijfers van de Gimv. In de eerste zes maanden van haar boekjaar 2018-2019 kon de beursgenoteerde groep een nettowinst van 62,5 miljoen euro voorleggen, nagenoeg evenveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Beleggers waren vooral opgetogen over het stevige rendement van 79,8 miljoen euro of 16,6 procent dat de investeringsmaatschappij in de eerste jaarhelft kon halen op haar portefeuille. Dat percentage ligt hoger dan de 15 procent die de Gimv zichzelf voor de langere termijn tot doel stelt.

De groep zat de afgelopen maanden niet stil. Ze investeerde in de eerste jaarhelft 60,9 miljoen euro in onder andere de keten Ellis Gourmet Burger, het Duitse Laser 2000 en het Nederlandse One of A Kind. Tegelijk ontving het 98,6 miljoen euro via de verkoop van het Belgische Europlasma, het Israëlische ActivePath en het Nederlandse ARS. Dat tempo is de Gimv blijven aanhouden in het begin van de tweede jaarhelft. Sinds begin oktober stapte de groep al in de Duitse incontinentiespecialist Medi-Markt, de Belgische biotechgroep Camel-IDS, de Franse kaasmaker La Comtoise en in het eveneens Franse Groupe Claire, een specialist in het beheer van waternetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud