Grootste deal ooit voor Sickinghe & co.

©Dieter Telemans

Fortino, het durffonds rond de oud-Telenet-baas Duco Sickinghe, wordt meerderheidsaandeelhouder van de Nederlandse IT-groep Odin. Het is Fortino's grootste deal ooit.

Odin is een Nederlandse groep van IT-bedrijven en -specialisten. Ze biedt websites, online portalen en IT-infrastructuur aan. Daarnaast levert ze online leerplatformen voor het basis- en middelbaar onderwijs. 

De groep is sterk aanwezig in het segment van de kleine en middelgrote bedrijven en heeft leidende marktposities in de zorgsector en het lager onderwijs. Ze was vorig jaar goed voor 82 miljoen euro omzet en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 15 miljoen.

Groei

Fortino komt aan boord om de groeiplannen van Odin te ondersteunen. 'In de onderwijsbranche heeft Odin een nationale dekking. Voor de diensten aan kmo's is het eerder een regionale speler en streven we een nationale dekking na', zegt Steven De Troyer, investeringsdirecteur (investment director) bij Fortino. Die groeistrategie kan gepaard gaan met overnames.

Het durffonds wordt meerderheidsaandeelhouder van Odin. CEO en oprichter Hans Lesscher, die als 16-jarige begon als hersteller van pc's, en het management blijven aan boord en herinvesteren in de nieuwe constructie boven het bedrijf. Zij behouden een 'significante' minderheid.

Hoeveel Fortino in Odin pompt, wordt niet meegedeeld. Maar gezien de gehanteerde prijzen ('multiples') in de sector, ligt het totale prijskaartje (voor Fortino én het management van Odin dus) allicht boven 100 miljoen euro. Het is Fortino's grootste deal ooit. Tot nu was dat de investering in het Maltese telecombedrijf Melita, dat Fortino enkele maanden geleden van de hand deed (zie inzet).

Drie op een rij

Odin is de derde transactie van Fortino in korte tijd. Het fonds stapte vorige maand zowel in Declaree als in Maxxton. Declaree is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het digitale beheer van reis- en onkosten. De Nederlandse softwareontwikkelaar Maxxton focust op softwareoplossingen voor boekingen en reserveringen in de toeristische sector.

Fortino investeert in Odin via zijn tweede fonds. Het eerste, gevuld met 80 miljoen euro, was gericht op starters uit de Benelux die actief zijn in software en e-commerce. Fortino Capital II Growth wordt een groeifonds met 200 miljoen euro voor investeringen in matuurdere groeibedrijven uit diezelfde regio. Binnen enkele maanden wordt de kapitaalophaal van het tweede fonds afgerond.

Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes stampten Fortino in 2013 uit de grond, na de Telenet-deur achter zich te hebben dichtgetrokken. Sickinghe was er jarenlang CEO en Berckmoes zijn financiële rechterhand.

Fortino weg uit Malta

Het bleef tot nu onder de radar, maar Fortino is geen aandeelhouder meer van Melita. Het Belgisch fonds en zijn medeaandeelhouder Apax verkochten het Maltese telecombedrijf in het voorjaar aan EQT Infrastructure, een van de fondsen van de Scandinavische financiële reus EQT.

Fortino investeerde in 2015 aan de zijde van het investeringsfonds Apax in Melita (niet te verwarren met het bijna gelijknamige Duitse koffiebedrijf Melitta). Apax kreeg een ruime meerderheid in handen. Het bedrijf biedt op zijn thuismarkt zogenaamde quadruple play aan: vaste telefonie, mobiele telefonie, breedbandinternet (ook wifi) en betaaltelevisie. Het is goed voor een omzet van 74 miljoen euro.

Twee jaar geleden probeerden Apax en Fortino Melita samen te smelten met concurrent Vodafone Malta, om sterker te staan tegen de vroegere monopolist GO. Maar de deal strandde omdat het niet mogelijk was te voldoen aan de vereisten van de Maltese mededingingswaakhond MCCAA.

EQT Infrastructure, de nieuwe eigenaar van Melita, is een van de fondsen van de investeringsgroep EQT van de steenrijke Zweedse familie Wallenberg. EQT is via het fonds EQT VII ook aanwezig in ons land: het is meerderheidsaandeelhouder van het West-Vlaams milieubedrijf Desotec.

Apax en Fortino bezitten sinds enkele jaren ook de Portugese kabeloperatoren Cabovisão en Oni (ook bekend onder de naam Nowo).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud