Honderd miljoen voor Vlaamse spitstechnologie

©imec

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec hoopt nog dit jaar een investeringsfonds van minstens 100 miljoen euro op te richten. Dat is voor Vlaanderen een uitzonderlijk hoog bedrag.

Imec is volop kapitaal aan het werven voor zijn nieuwe fonds Imec Xpand. Het Leuvense onderzoekscentrum bevestigt dat het streefdoel 100 miljoen euro bedraagt, maar een bron sluit niet uit dat het meer wordt als er voldoende interessante investeringsdossiers zijn.

Volgens onze informatie hebben verschillende investeerders nu al zowat 80 miljoen euro toegezegd, waarvan de helft wel wacht op een definitieve, formele goedkeuring. Over de andere 20 miljoen (of meer) zijn gesprekken aan de gang. Imec Xpand wil de kapitaalronde nog voor het jaareinde, wellicht in de loop van de herfst, afsluiten.

80 miljoen euro
Het bedrag dat nu al door investeerders is toegezegd. Voor de resterende 20 miljoen euro lopen de gesprekken nog.

Het investeringsfonds is niet alleen door zijn omvang ongezien in Vlaanderen. Ook qua opzet zijn er grote verschillen met klassieke durfkapitaalfondsen. Imec Xpand zal enkel investeren in projecten of ondernemingen die een duidelijke link hebben met Imec, waardoor het fonds de vermarkting van de technologie die in ons land ontwikkeld werd een krachtige impuls moet geven.

Waarnemers wijzen op de unieke positie die Imec al meerdere decennia inneemt als wereldwijde ontmoetingsplaats van wetenschappelijk onderzoek en topbedrijven in de technologiesector. ’Dat model kan je vandaag nergens ter wereld zomaar kopiëren’, klinkt het. Imec Xpand wil die unieke positie benutten door Vlaamse technologiebedrijven de nodige ondersteuning te geven, én door een financieel rendement te halen dat hoger ligt dan dat van klassieke durfkapitaalfondsen.

Voor concrete investeringen is het nog te vroeg, maar betrokkenen maken zich sterk dat het geen probleem zal zijn om goede kandidaten te vinden.

Drie types

De kleinste investeringen zullen startende bedrijven de kans bieden een businessplan op te stellen en een project in te dienen.
Een insider

Imec Xpand onderscheidt drie mogelijke types dossiers, zegt een insider. ‘De kleinste investeringen zullen startende bedrijven de kans bieden een businessplan op te stellen en een project in te dienen. In een volgende fase spreken we over dossiers van 1,5 miljoen à 2 miljoen euro, voor bedrijven die hun technologie versneld willen ontwikkelen, met de steun van Imec. Een start-up die dat ontwikkelingsproces zelf moet doorlopen, heeft vaak vijf jaar en veel investeringen nodig. We denken dat het sneller en goedkoper kan.’

Ten slotte zijn er de typische ‘scale-up’-dossiers van bedrijven met een bewezen technologie die geld zoeken om verder te groeien. ‘Daar spreken we over bedragen van 3 à 5 miljoen euro, bijvoorbeeld voor de uitbouw van een verkoop- en marketingorganisatie of een partnernetwerk.’

De recente fusie van Imec met het Gentse onderzoekscentrum iMinds zal de vijver waarin Imec Xpand kan vissen nog aanzienlijk vergroten. IMinds ondersteunde de voorbije jaren tientallen start-ups via zijn incubatieprogramma iStart. De innovatie is er vooral softwaregebaseerd, terwijl Imec sterk staat in sensoren en andere hardware. De combinatie van die twee specialisaties kan veelbelovende projecten opleveren.

Mix

Imec Xpand wordt gefinancierd met een mix van publieke en private middelen. Imec zelf brengt 30 miljoen euro in via zijn investeringspoot Fidimec, maar dat geld is eigenlijk toegezegd door de Vlaamse regering. Telkens 25 miljoen euro wordt ingebracht door overheden in België en Nederland (Imec heeft ook een belangrijke afdeling in Eindhoven) en door het Europees Investeringsfonds (EIF). De Belgische staatsholding FPIM engageerde zich al om 10 miljoen euro op tafel te leggen.

Daarnaast wordt gerekend op ongeveer 25 miljoen euro van een handvol grote investeringsfondsen in de ondernemingswereld. Zulke fondsen kunnen veel meer praktische contacten en expertise aanbrengen dan klassieke durfkapitaalfondsen, is te horen. Dat gevestigde namen in de bedrijfswereld hun innovatie externaliseren, is een trend die in de lift zit. Via wat in het jargon ‘corporate venturing’ wordt genoemd, wordt meer en meer geïnvesteerd in ideeën en ondernemers die - zo luidt de redenering - beter gedijen buiten de muren van een groot bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n