InBev-families zetten eerste stap in China

De InBev-families de Spoelberch en de Mévius trekken na India nu ook naar China. Via hun holding Verlinvest stappen ze in het Chinese investeringsfonds Clearvue Partners.

Begin 2011 investeerde Verlinvest in het Indiase private-equityfonds Everstone Capital Partners. De holding van de discrete Belgische families achter AB InBev kocht er eveneens 15 procent van de wijnproducent Nashik Vintners en 20 procent in Cuisine Asia, de holding boven India’s grootste uitbater van restaurantketens Blue Foods. Everstone was al aandeelhouder van Nashik Vintners en Blue Foods.

Nog geen twee jaar later kopieert Verlinvest dat Indiase model in China. De holding van de InBev-families investeert een slordige 10 miljoen dollar in het onlangs opgerichte private-equityfonds Clearvue Partners. Dat fonds sloot zopas de eerste fase van zijn kapitaalophaal af met 80 à 90 miljoen dollar op de bankrekening. Het mikt in totaal op 200 miljoen dollar. De toplui van Clearvue Partners zijn mensen met operationele ervaring in de sector van de consumentengoederen. Een van de oprichters van het fonds is de voormalige marketingdirecteur van Pepsi in China.

Het is de bedoeling dat de Belgen en hun Chinese partner samen optreden. Zij zullen ook bekijken welke groeiopportuniteiten er op de Chinese markt zijn voor de bedrijven uit die nu in de portefeuille van Verlinvest zitten.

Identieke focus

Clearvue Partners mikt op investeringen in ondernemingen die actief zijn in de voeding- en dranksector, in cosmetica, retail en e-commerce. Dat zijn ook de sectoren waarop Verlinvest mikt.

De holding van de InBev-families heeft 600 miljoen euro activa onder beheer. Haar participaties zijn georganiseerd rond drie grote takken: voeding en drank, verzorging (personal care) en technologie.

  • In de eerste categorie zitten bedrijven als Bevyz (drankcapsules), Leblon (cachaça), Sambazon (producten op basis van de açai-bes), Vita Coco (kokosdranken),  Popchips (vetarme chips) en Hint (gearomatiseerde en gevitamineerde waters). Ook de supermarktketen Marqt en het wijndomein Nashik Vintners behoren tot die tak. Verlinvest heeft eveneens een minderheidsbelang in Orpar, de holding boven  Rémy-Cointreau.
  • De verzorgingtak is georganiseerd rond  Legsa (cosmetica), Dovespa & Pond’s Institute (schoonheidsinstituten) en Armonea, de grootste Belgische uitbater van rusthuizen.
  • Technologie draait rond ToLuna (merkenonderzoek), Mimesis Republic (interactieve virtuele platformen), Brandtone (digitale mobiele marketing) en Valtech (IT).

De belangen in de Deense zakenbank Capinordic en Carrières du Hainaut zijn buitenbeentjes. Co-investeerder in de Waalse steengroeve is Cobepa. De familie de Spoelberch is de hoofdaandeelhouder van Cobepa. De twee investeringsmaatschappijen hebben zes bestuurders gemeen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud