Investeringen durffondsen kruipen uit het dal

Een labo van Promethera Biosciences. Het biotechbedrijf haalde in de eerste jaarhelft 17 miljoen euro op. ©Thierry du Bois

Durfkapitaalfondsen investeerden in de eerste jaarhelft 53 miljoen in jonge Belgische bedrijven. Dat is 49 procent meer dan het jaar ervoor en een terugkeer tot een normaal niveau.

Durfkapitaal omvat investeringen in jonge ondernemingen in de vorm van zaai-, start- of groeikapitaal. Het gaat hoofdzakelijk om het kopen van minderheidsbelangen, in tegenstelling tot overnames door financiële fondsen.

Dow Jones Venturesource lijst die investeringen op, zowel in de VS als in Europa. Uit het jongste overzicht van het onderzoeksbureau blijkt dat durfkapitaalfondsen in het eerste jaarhelft 52,87 miljoen op tafel legden om de groei van jonge bedrijven te ondersteunen. Dat is de helft meer dan het jaar ervoor. Een fikse klim, al moet men die explosieve groei relativeren gezien de al bij al beperkte bedragen.

De investeringen in Belgische bedrijven hadden hoofdzakelijk plaats in het eerste kwartaal (39,6 miljoen euro). De grootste transactie van de drie eerste maanden van 2012 was de kapitaalronde van 17 miljoen euro van het biotechbedrijf Promethera. In het tweede kwartaal eiste het Waalse engineeringbedrijf Xylowatt die rol op (6,6 miljoen).

Methodologie

Het bedrag voor het eerste halfjaar zit in het gemiddelde van de voorgaande jaren: 2007 en 2008 waren ongeveer op hetzelfde niveau gestart en begin 2009 ging het hard. In 2010 startte het jaar daarentegen heel traag (16,1 miljoen euro investeringen). De remonte werd begin 2011 ingezet.

Het cijfer voor de eerste jaarhelft kon hoger uitgekomen zijn als Dow Jones Venturesource rekening had gehouden met de kapitaalronde van 14 miljoen euro bij het Luikse Uteron Pharma.

Het onderzoeksbureau nam de transactie evenwel niet op in zijn statistieken omdat zijn methodologie vereist dat de verse middelen van durffondsen moeten komen. Behalve enkele ondernemers (Roland Duchatelet, Jean Stéphenne, Christian Dumolin) legden nochtans ook fondsen als Saffelberg (Jos Sluys) en de Waalse investeringsmaatschappijen SRIW en Meusinvest geld op tafel.

In het eerste kwartaal was België nog een van de weinige lichtpunten in Europa. Over de eerste jaarhelft zitten de investeringen in het VK en in Duitsland eveneens in de lift. Maar de sector presteert toch zwakker op het Oude Continent. Durfkapitalisten investeerden in het eerste halfjaar 2,2 miljard euro in 550 Europese bedrijven, 7 procent minder dan een jaar voordien.

Gimv

Gimv zal met zijn jongste investering in de statistieken van het derde kwartaal opgenomen worden. De Vlaamse investeringsmaatschappij kocht gisteren voor een niet nader genoemd bedrag een belang van 25 procent in ARS T&TT, een Nederlands bedrijf in intelligente transportsystemen (verkeersmonitoring, verkeersmanagement, tolheffing). De overige aandelen blijven in handen van oprichter Jan Linssen.

Het verse kapitaal van Gimv dient om de groeiplannen van het bedrijf in Europa en Azië kracht bij te zetten. ARS T&TT gaat dit jaar voor 24 miljoen omzet en wil de komende vijf jaar zowel qua omzet als wat de kasstroom betreft verdubbelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud