Investeringsvehikel Vlerick-decaan verliest meteen twee partners

Vlerick-decaan Marion Debruyne. ©Frank Toussaint

Goodwood, de pas opgerichte investeringsvennootschap van Vlerick-decaan Marion Debruyne en haar echtgenoot, speelt al meteen twee partners kwijt. Het gaat om de gewezen eigenaars van farmagroothandel Andacon, die betrokken raakte in een drugszaak maar nooit veroordeeld werd.

De oprichting van Goodwood, door Debruynes echtgenoot Tom De Gres, raakte begin deze maand bekend. De vennootschap kreeg een kapitaal van 300.000 euro mee. Het vehikel wil als business angel investeren in kleine Belgische ondernemingen. Er is ook al een eerste dossier, met name het chocoladebedrijf Saverde. Behalve Debruyne en De Gres kwamen, via De Gres, ook Hubert Sigiez en zijn vrouw Christel Lootens aan boord.
 
Sigiez en Lootens zijn bekend van het West-Vlaamse Andacon. Ze waren eigenaars van die farmagroothandel uit Moorslede, maar ze verkochten het bedrijf intussen, in twee stappen. Ze zijn wel nog betrokken bij het management van Andacon.
 
De onderneming belandde, samen met de Brusselse sectorgenoot Sterop, in ons land voor de rechter. Het gerecht verdacht hen van de levering van grondstoffen voor de aanmaak in Mexico van de gevaarlijke harddrug methamfetamine, ook wel bekend als 'crystal meth'. Voor Andacon ging het om twee leveringen in 2006 van pseudo-efedrine.

Verjaard

De rechter oordeelde in 2017 dat de zaak voor Andacon verjaard was. De Mexicaanse klant van Andacon werd vrijgesproken. Sterop en nevenbedrijf Sterop Overseas werden wel veroordeeld maar gingen in beroep. De behandeling van het dossier door het hof van beroep is nog aan de gang.
 
Nadat de pers de link legde tussen de rechtszaak en Goodwood, troffen De Gres en Debruyne meteen maatregelen. Debruyne meldde dinsdag in een schriftelijke mededeling dat het echtpaar Sigiez-Lootens besloot om ‘zich per direct uit Goodwood terug te trekken’. Ze deden dat ‘in het belang van Goodwood en zijn missie en om de sereniteit in het dossier te bewaren.’ Debruyne benadrukt ook dat haar bestuursmandaat bij Goodwood te maken heeft met haar familiale belangen en ‘volledig losstaat van haar mandaat als decaan van de Vlerick School’.
 
Lootens herhaalde dinsdag aan De Tijd dat Andacon ten onrechte betrokken raakte bij het drugsdossier. ‘Het was een samenloop van omstandigheden. We waren te goeder trouw. We leverden bovendien pseudo-efedrine, een product dat in België zonder voorschrift te verkrijgen is en waarvoor wij en de koper een vergunning hadden. Onze koper in Mexico werd ook vrijgesproken en de leveringen vertegenwoordigden maar een minieme fractie van onze omzet. We zijn genoeg door het slijk gesleurd. Voor ons is dit dossier afgesloten.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect