John Cockerill lanceert fonds voor industriële start-ups

Jean-Luc Maurange, CEO van John Cockerill ©Anthony Dehez

De Waalse staal- en wapengroep John Cockerill lanceert samen met enkele investeringsmaatschappijen een fonds van 42 miljoen euro dat start-ups in de industriesector moet ondersteunen.

‘We willen weg uit de angstige omgeving van een gezondheidscrisis en praten over durf’, zegt Jean-Luc Maurange, de CEO van John Cockerill en initiatiefnemer van het nieuwe fonds Industrya. Door de betrokkenheid van andere investeringsmaatschappijen reiken zijn ambities veel verder dan alleen de Luikse regio.

‘We willen weg uit de angstige omgeving van een gezondheidscrisis en praten over durf.'
Jean-Luc Maurange
CEO van John Cockerill

John Cockerill is met een bijdrage van 22 miljoen euro de meerderheidsaandeelhouder van het fonds, maar dat bedrag wordt aangevuld met de participaties van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de Waalse investeringsmaatschappij SRIW, het Luikse investeringsfonds Noshaq en het Limburgse investeringsfonds LRM. Die nemen elk voor 5 miljoen euro deel. 

Ondersteuning

'Het fonds zal een minderheidsbelang nemen in start-ups, zodat ze hun wendbaarheid niet verliezen', zegt Gildino Tavares, CEO van Industrya. Het gaat niet alleen om het verstrekken van fondsen, maar ook om ondersteuning. Dit omvat monitoring, toegang tot John Cockerill's klantenportefeuille en partners, en toegang tot de expertise van de projectdeelnemers’, zegt hij.

Jonge bedrijven die actief zijn in industriële sectoren zoals die van de energietransitie of industriële diensten komen in aanmerking. Defensie, een andere activiteit van John Cockerill, valt niet onder de incubator 'tenzij er een potentieel is voor burgerlijke doeleinden'. 'Om toegang te krijgen tot het fonds moeten de start-ups een solide bedrijfsplan en een zekere levensvatbaarheid kunnen aantonen’, voegt Gildino Tavares eraan toe. 

Dit is Belgisch

Naast de aanzienlijke hoeveelheid geld die aan de ontwikkeling van start-ups wordt besteed, ligt de kracht van het fonds en de incubator ook in de diversiteit aan expertise die het samenbrengt. Door de krachten te bundelen met twee Waalse investeringsvehikels, een Vlaamse en een federale, opent het fonds de grenzen en biedt het toegang tot talrijke netwerken. 'Omgekeerd levert de alliantie met John Cockerill de investeringsfondsen die deelnemen aan Industrya de industriële expertise die nodig is om de gepresenteerde projecten te analyseren', luidt het.

'Industrya is een goed voorbeeld van de combinatie die we zoeken in onze investeringen: return on investment en maatschappelijke meerwaarde', zegt Koen Van Loo, CEO van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud