Kapitaal voor Europese techgroeiers verdubbeld in drie jaar tijd

De Londense 'Silicon Roundabout' is nog altijd het hart van de Europese techscene, maar heeft het moeilijk door de nakende brexit. ©Bloomberg

‘Silicon Europe’ bestaat voor 70 procent uit de drie grote West-Europese landen plus het kleine Zweden, zo blijkt uit een analyse door Tech.eu. Ook het kleine Israël claimt een plaats bij de groten.

Snelgroeiende techbedrijven zijn geen monopolie meer van Amerikanen en Chinezen. Ook in Europa beleven ze een heuse bloeiperiode: in drie jaar tijd is de groeifinanciering van techbedrijven op het oude continent meer dan verdubbeld, van 6,88 naar 11,66 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport dat maandag wordt gepubliceerd door Tech.eu, een aggregator van nieuws en data over de Europese techsector, in samenwerking met het betaaltechnologiebedrijf Stripe.

Het rapport brengt voor de eerste keer de financiering in kaart van jonge Europese techbedrijven die de ontwikkelingsfase voorbije zijn en investeren in het opschalen van hun activiteit. Het is bij die groep van ‘scale-ups’ dat de toegevoegde waarde voor de economie het grootst is. Het mediaanbedrag van een investering in deze bedrijven ligt op zowat 10 miljoen euro.

Van 2016 tot 2018 telde Tech.eu 2.300 investeringsrondes in bijna 2.000 bedrijven, goed voor een totaalbedrag van ruim 30 miljard euro. Op jaarbasis zijn zowel de bedragen als het aantal investeringen in die periode ongeveer verdubbeld. Drie sectoren springen eruit: financiële technologie (5,4 miljard), medische technologie (4,2 miljard) en cloudsoftware of 'software as a service' (2,5 miljard) trokken samen meer dan een derde van alle investeringen aan.

Zweden

Maar bij de sterke cijfers passen ook kanttekeningen. Zo blijft Europa het kleine broertje in vergelijking met de VS en China. In de voorbije vier jaar ging er in die landen respectievelijk vier keer meer en twee keer meer geld naar techgroeiers dan in Europa.

Maar ook binnen Europa is de taart ongelijk verdeeld: slechts vier landen gaan met 70 procent van alle investeringen lopen. Dat zijn de drie grootste EU-lidstaten - het VK, Frankrijk en Duitsland – en de kleine ‘outsider’ Zweden. De techbedrijven in Zweden haalden 2 miljard euro op, bijna vier keer meer dan in ons land, dat een vergelijkbaar inwonersaantal heeft. Het Scandinavische land heeft een sterke cultuur van risicokapitaal, zowel met privégeld als via de beurs.

Volgens de data van Tech.eu haalden techbedrijven in ons land tussen 2016 en 2018 voor 564 miljoen euro groeikapitaal op, waarvan 233 miljoen in het laatste jaar.

Daarmee staat België op de tiende plaats van 25 landen. We halen niet de subtop met Zwitserland (1,26 miljard), Nederland (915 miljoen) en Ierland (778 miljoen), maar zitten wel aan de kop van een ‘peloton’ dat ook grote naties als Italië en Rusland omvat. De grote deal van 100 miljoen euro voor de Brusselse databeheerder Collibra zit overigens niet in de Belgische cijfers, want die deal dateert van dit jaar.

Brexit

De cijfers van 2018 laten nog een andere opvallende trend zien: terwijl de financiering van groeiers in Frankrijk en Duitsland nog stevig groeide, met zowat 27%, stagneerde ze in het VK en viel ze in Zweden met 13% terug.

De stilstand van de Britten, die met Londen nog altijd de grootste technologiehub van Europa in huis hebben, is opmerkelijk. Het rapport geeft daar geen verklaringen voor, maar de meeste specialisten vermoeden dat de brexit sommige investeerders heeft afgeschrikt om in Britse bedrijven te stappen.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat de groei van het Europese ecosysteem zich ook in het eerste kwartaal van dit jaar heeft voortgezet. Tech.eu telde meer dan 240 deals voor een recordbedrag van 3,7 miljard euro, een half miljard meer dan in het vorige kwartaal. De sterkhouder in de kwartaalcijfers is Israël, dat met 850 miljoen euro meer investeringen aantrok dan het VK (640 miljoen). Het is weliswaar niet duidelijk of Israël het daarmee beter of slechter doet dan voorheen, omdat het land niet werd meegenomen in de cijfers van 2016-2018. Er is ook de eeuwige vraag of een land uit het Midden-Oosten wel tot het 'Europese' ecosysteem mag worden gerekend.

Israël

De sterke prestatie van Israël is voor kenners geen totale verrassing: het land heeft al twee à drie decennia een sterke cultuur van technologisch ondernemerschap, grotendeels geschraagd door militaire knowhow en veel Amerikaans geld. Maar dat het kleine land nu het voortouw neemt in de financiering van scale-ups, wijst er wel op dat het ‘ecosysteem’ een fase van maturiteit heeft bereikt, waarbij sommige bedrijven kunnen doorgroeien tot regionale of zelfs mondiale topspelers.

Zo slaagden twee Israëlische bedrijven – de sensorenproducent Innoviz en Drivenets, een bedrijf dat software ontwerpt om telecomnetwerken efficiënter te maken – er tijdens het eerste kwartaal in om meer dan 100 miljoen dollar aan groeikapitaal op te halen. Een ander Israëlisch succesverhaal is het autodeelbedrijf Gett, dat vorige week 200 miljoen dollar ophaalde tegen een waardering van 1,5 miljard dollar. En wellicht beseffen weinig automobilisten die dagelijks gebruikmaken van de navigatie-app Waze dat ook dat bedrijf in Israël ontstond, tot het in 2013 voor bijna een miljard dollar door Google werd overgenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud